Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Χιλιάδες κόσμου κατά της διαθεσιμότητας σε όλη τη χώρα

Ολοκληρώθηκαν τα συλλαλητήρια – Άνοιξε ο σταθμός του μετρό στο Σύνταγμα

Τελευταία ενημέρωση 16:00

26_17092013_17.Συλλαλητήρια στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις διοργανώθηκαν την Τετάρτη στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ και κατά της διαθεσιμότητας και των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων.

Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι έδωσαν δυναμικό παρών στο συλλαλητήριο κατά της εφαρμογής του μέτρου της διαθεσιμότητας και των απολύσεων, που διοργάνωσε η ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Κλαυθμώνος και στο οποίο μετείχε και η ΓΣΕΕ.

Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν πορεία προς την πλατεία Συντάγματος, η οποία κατέληξε στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης όπου έγιναν μικροεπεισόδια όταν ομάδα νεαρών επιτέθηκε στην αστυνομική δύναμη, αλλά το συμβάν αντιμετωπίστηκε από τους ίδιους τους διαδηλωτές.

Μεγάλη συμμετοχή είχε και η πρώτη μέρα της απεργίας στον δημόσιο τομέα που, όπως υποστηρίζουν τα στελέχη της ΑΔΕΔΥ, ξεπέρασε το 90%.

«Η σημερινή συγκέντρωση των εργαζομένων στο Δημόσιο δίνει ένα μήνυμα στην κυβέρνηση για να αλλάξει την αδιέξοδη πολιτική που οδηγεί στην ανεργία και την απαξίωση των κοινωνικών δομών που σήμερα περισσότερο από ποτέ έχει ανάγκη η χώρα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Οδυσέας Ντριβαλάς.

«Η σημερινή μεγάλη συμμετοχή στην κινητοποίηση, μας δίνει το δικαίωμα να συνεχίσουμε τον αγώνα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής», σημείωσε.

Το ερχόμενο Σάββατο στις 21 Σεπτεμβρίου αναμένεται να συνεδριάσει το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ για να αποφασίσει με βάση τις προτάσεις των γενικών συνελεύσεων των
εργαζομένων και των Ομοσπονδιών, το μέλλον των κινητοποιήσεων.

Από την πλευρά της η ΓΣΕΕ «με βάση τις αποφάσεις της Εκτελεστικής της Επιτροπής καλεί άμεσα τα Εργατικά Κέντρα και τις Ομοσπονδίες μέλη τους, να συνεδριάσουν ώστε να σχεδιαστεί από κοινού η παραπέρα πορεία των κινητοποιήσεων. Μέχρι το τέλος του μήνα θα συγκληθεί και η Ολομέλεια της Διοίκησης της Συνομοσπονδίας ώστε να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τις μορφές και την κλιμάκωση του αγώνα».
Στην Αθήνα πραγματοποιήθηκαν δύο συλλαλητήρια, από την ΑΔΕΔΥ στην πλ. Κλαυθμώνος και από το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν και εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, καθώς η ΓΣΕΕ είχε κηρύξει 4ωρη στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 3 το απόγευμα.

Λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι επεισόδια σημειώθηκαν μπροστά από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όταν ομάδα περίπου 30 νεαρών με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους, επιτέθηκε με πέτρες εναντίον της αστυνομικής δύναμης που φρουρεί το υπουργείο.

Στο μεταξύ άνοιξε ο σταθμός του Μετρό στο Σύνταγμα που είχε κλείσει από τις 10 το πρωί.

Συλλαλητήρια σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Ιωάννινα, Χανιά

Στη Θεσσαλονίκη, χιλιάδες άτομα πήραν μέρος στα δύο συλλαλητήρια που έγιναν με πρωτοβουλία της Ένωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων (ΕΔΟΘ) και του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου (ΕΚΘ), στο άγαλμα του Βενιζέλου, και του ΠΑΜΕ, στην πλατεία Αγίας Σοφίας.

Δημόσιοι υπάλληλοι, καθηγητές, δάσκαλοι, νοσοκομειακοί γιατροί, εργαζόμενοι στους Δήμους, φοιτητές και μαθητές, συγκεντρώθηκαν στο άγαλμα του Βενιζέλου και μετά έκαναν πορεία τους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Ένταση επικράτησε σε δύο σημεία, στις διασταυρώσεις της οδού Σαλαμίνος με την Κουντουριώτου και Τσιμισκή, αντίστοιχα, όπου η Αστυνομία είχε τοποθετήσει κάθετα στο δρόμο κλούβες και δεν επέτρεψε στους διαδηλωτές να πλησιάσουν στην περιοχή που βρίσκονται τα γραφεία της Χρυσής Αυγής.

Οι διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν, κατηγόρησαν τους αστυνομικούς ότι «προστατεύουν δολοφόνους» με αφορμή τη δολοφονία του 34χρονου στο Κερατσίνι, και φώναξαν συνθήματα κατά της Χρυσής Αυγής και της Αστυνομίας.

Οι διαδηλωτές του ΠΑΜΕ έκαναν πορεία από την πλατεία Αγίας Σοφίας μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

FOSPHOTOS
FOSPHOTOS

Διαδήλωση πραγματοποιήθηκε και στην Πάτρα με συμμετοχή των εργαζομένων σε νοσοκομεία και αστικές συγκοινωνίες. Εκεί κατά τη διάρκεια της πορείας άντρας, που σύμφωνα με πληροφορίες είναι Ιταλός συνταξιούχος αστυνομικός, έβγαλε όπλο και το έστρεψε κατά διαδηλωτών.

Στα Ιωάννινα, πορεία διαμαρτυρίας, κατά του μέτρου της διαθεσιμότητας, πραγματοποιήθηκε από το Εργατικό Κέντρο προς την Περιφέρεια Ηπείρου. Στην πορεία συμμετείχαν μαζικά εργαζόμενοι στον Δημόσιο τομέα, φοιτητές και μαθητές.

Ξεχωριστή πορεία πραγματοποίησε λίγο νωρίτερα το ΠΑΜΕ, ενώ έξω από την Περιφέρεια Ηπείρου, πραγματοποίησαν συγκέντρωση οι κτηνοτρόφοι που συνεργάζονται με τη ΔΩΔΩΝΗ.

Διαδηλωτές, καλούν τον κόσμο να συμμετάσχει στις 7 το απόγευμα, σε νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κέντρο της πόλης, για την δολοφονία του 34χρονου στο Κερατσίνι.

Συγκέντρωση και πορεία ενάντια στις απολύσεις και την κινητικότητα πραγματοποιήθηκε και στο Ηράκλειο. Εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού φορέα, με δυναμική συμμετοχή εκπαιδευτικών και μαθητών, συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και στη συνέχεια ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμου της πόλης, με πανό και συνθήματα κατά της κυβερνητικής πολιτικής και της τρόικας, αλλά και με αντιφασιστικά συνθήματα, μετά και τη δολοφονία 34χρονου στο Κερατσίνι.

Ξεχωριστή συγκέντρωση πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ στην πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου, στα Λιοντάρια, και πορεία στους δρόμους της πόλης.

Ένταση σημειώθηκε στο περιθώριο του σημερινού συλλαλητηρίου της ΑΔΕΔΥ στα Χανιά. Όλα ξεκίνησαν όταν η πορεία των διαδηλωτών, που μέχρι εκείνη την ώρα ήταν ειρηνική, βρέθηκε έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στην οδό Τζανακάκη.

Την ώρα που ο κύριος όγκος των διαδηλωτών αποχωρούσε από το σημείο ομάδα νεαρών που είχε παραμείνει στον δρόμο έξω από τα γραφεία, κινήθηκε κατά των αστυνομικών, που είχαν παραταχθεί μπροστά από την είσοδο των γραφείων της Χρυσής Αυγής, με πυροσβεστήρες που περιείχαν χρώμα, ξύλα και πέτρες.

Οι αστυνομικοί προχώρησαν σε  χρήση χημικών προκειμένου να τους απωθήσουν.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By