Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Απεργούν και οι Γερμανοί

Απεργία Γερμανών εργαζομένων στην Amazon.

Copyright: Reuters | Rick Wilking | Files
Copyright: Reuters | Rick Wilking | Files

Η Amazon, που απασχολεί περίπου 9.000 άτομα στη Γερμανία με διαφορετικό μισθολογικό καθεστώς από πόλη σε πόλη, βρίσκεται σε διαμάχη με το συνδικάτο Verdi μετά την απόφασή της να απορρίψει τη συλλογική σύμβαση εργασίας.

Το συνδικάτο ζητά την εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης εργασίας, την αύξηση της αμοιβής για τη νυκτερινή εργασία, όπως και του ωρομισθίου από τα 9,3 € στα 10,66 € ακόμη και στα 12,18 €.

Σύμφωνα με τους εργαζομένους η διοίκηση εμφανίζεται ανυποχώρητη, κάτι που σημαίνει ότι αναμένεται κλιμάκωση του αγώνα.

«Υπάρχουν πολλοί λόγοι κι αφορούν αφενός τις εργασιακές συνθήκες, που θα πρέπει να βελτιωθούν. Αφετέρου είναι οι μισθοί, οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται σε αυτά που κάνουμε. Εξάλλου έχουμε μεγάλη συνεισφορά στη δημιουργία της εταιρίας κι όσα λαμβάνουμε είναι λίγα», δήλωσε ο Μάρκους Χερντ, εργαζόμενος στην Amazon.

«Βρισκόμαστε σε μία διαμάχη που θα κρατήσει αρκετά. Η Amazon επί του παρόντος δεν διαπραγματεύεται. Συζητούν, αλλά δεν θέλουν τη διαπραγμάτευση. Άρα προετοιμαζόμαστε για μία απεργία διαρκείας» δήλωσε από την πλευρά του ο Χάινερ Ράινεμαν, εκπρόσωπος του σωματείου Verdi.

Το συνδικάτο εκτιμά ότι περίπου 900 εργαζόμενοι προχώρησαν σε απεργία σήμερα που ξεκίνησε στις 6 π.μ. τοπική ώρα, με διάρκεια μέχρι το τέλος της βραδινής βάρδιας, όπως επίσης πως θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις σε περίπτωση που η διοίκηση της εταιρείας δεν προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις.

Σημειώνεται ότι στην Γερμανία δεν υφίσταται νομοθετικό πλαίσιο προστασίας του κατώτατου μισθού σε γενικό πλαίσιο. Οι απολαβές αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ κοινωνικών εταίρων κι επιχείρησης. Οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να τηρούν τα συμφωνηθέντα.

Ωστόσο, όπως καταγγέλλουν τα σωματεία υπάρχουν πολλές εταιρίες, που ακόμη και μετά την υπογραφή δεν τηρούν τα κατώτατα όρια.

(*Πληροφορίες από Reuters, Euronews)

By