Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Σ. Λαβρόφ: Συμφωνήσαμε να εφαρμοστεί η συμφωνία για την Ουκρανία

Απευθείας συνομιλίες Ρωσίας – Ουκρανίας ζητά ο Κέρι Για την Τετάρτη οι αποφάσεις για την Ουκρανία – Ο Σεργκέι Λαβρόφ αρνήθηκε να συναντηθεί με τον ουκρανό ομόλογό του

kerry_lavrov600_050143

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε την Τετάρτη, έπειτα από μια συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι, ότι οι δύο υπουργοί Εξωτερικών «συμφώνησαν να βοηθήσουν τους Ουκρανούς να θέσουν σε εφαρμογή τις συμφωνίες (που είχαν συναφθεί στο Κίεβο) την 21η Φεβρουαρίου».

Ωστόσο η αμερικανική διπλωματία διέψευσε ότι υπήρξε οποιαδήποτε τέτοια «συμφωνία». Ανώτατο στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι δεν υπήρξε «καμιά συμφωνία» ανάμεσα στον Κέρι και στον Λαβρόφ.

Οι συναντήσεις του με τον Κέρι επικεντρώθηκαν «στην κατάσταση στην Ουκρανία και στις ενέργειες που οι εταίροι μας προσπαθούν να θέσουν σε εφαρμογή διαμέσου του ΟΑΣΕ, του συμβουλίου Ρωσίας-NATO και άλλων διεθνών οργανισμών. Αυτές οι ενέργειες δεν συμβάλλουν στην δημιουργία μιας ατμόσφαιρας διαλόγου και εποικοδομητικής συνεργασίας», είπε ο Λαβρόφ.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών βρισκόταν σήμερα στο Παρίσι για συναντήσεις με τον Κέρι καθώς και με τους ομολόγους του της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας, που είχαν συνυπογράψει τη συμφωνία της 21ης Φεβρουαρίου τη συμφωνία ανάμεσα στον έκπτωτο πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς και τους ηγέτες της τότε αντιπολίτευσης που βρίσκεται σήμερα στην εξουσία στο Κίεβο.

Απευθείας συνομιλίες Μόσχας – Κιέβου ζητάει ο Κέρι

Ο Τζον Κέρι από την πλευρά του κάλεσε τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ να συμμετάσχει σε απευθείας συνομιλίες με την Ουκρανία.Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ο Κέρι και ο Λαβρόφ συναντιούνται μετά τη ρωσική κατάληψη της Κριμαίας.

Οι δύο υπουργοί συναντήθηκαν στο περιθώριο της συνόδου που οργανώθηκε στο Παρίσι για τον Λίβανο και συμφώνησαν να ξαναβρεθούν αργότερα την Τετάρτη «για να συνεχίσουν τις συνομιλίες τους», ανέφερε αμερικανός διπλωμάτης.

Η συνάντηση Κέρι – Λαβρόφ ήρθε μετά από συνομιλίες που είχαν στο Παρίσι ο Φρανσουά Ολάντ με τους υπουργούς Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, με θέμα την ουκρανική κρίση.

O Λαβρόφ απέρριψε συνάντηση με τον ουκρανό ΥΠΕΞ

Ο Λαβρόφ βρισκόταν στο γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, όπως και ο Ουκρανός ομόλογός του Αντρέι Ντεστσίτσα, σύμφωνα με δημοσιογράφους, όμως δυτικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι δεν υπήρξε διμερής συνάντησή τους και ότι ο Ρώσος υπουργός αποχώρησε.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ φέρεται να αρνήθηκε να συναντηθεί με τον Αντρέι Ντεστσίτσα στο Παρίσι. Ωστόσο, οι ΗΠΑ διέψευσαν πληροφορία της ουκρανικής πρεσβείας που θέλει τον Ντεστσίτσα να έφυγε από τη Γαλλία.

Ο ουκρανός υπουργός «δεν έφυγε και σκοπεύει να παραμείνει στο Παρίσι για νέες συζητήσεις», δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος που ζήτησε να διατηρηθεί η ανωνυμία του. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνάντηση ΗΠΑ – Ρωσίας έρχεται εν μέσω της κλιμάκωσης της έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες.

Φιλορώσοι διαδηλωτές ανακατέλαβαν το κτίριο της κυβέρνησης στο Ντονέτσκ

Εν τω μεταξύ, φιλορώσοι διαδηλωτές ανακατέλαβαν σήμερα το απόγευμα το κτίριο της κυβέρνησης της πόλης Ντονέτσκ, λίγες μόλις ώρες μετά την απομάκρυνσή τους από την αστυνομία.
Οι περίπου 200 διαδηλωτές άνοιξαν τις μπροστινές πύλες και μπήκαν στο κτίριο αψηφώντας τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που είχαν συγκεντρωθεί έξω από αυτό μετά την εκκένωσή του.

Νωρίτερα, στο κτίριο είχε υψωθεί η ουκρανική σημαία, αντικαθιστώντας τη ρωσική που κυμάτιζε σε αυτό από το περασμένο Σάββατο, όταν ξεκίνησαν στην ανατολική Ουκρανία οι διαδηλώσεις υπέρ της Ρωσίας μετά την απόφαση του προέδρου της χώρας Βλαντίμιρ Πούτιν να στείλει στρατεύματα στην Κριμαία για να προστατεύσει τους ρωσόφωνους κατοίκους της περιοχής.

By