Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Απλό Άγχος ή Αγχώδης Διαταραχή;

Τι είναι το άγχος; Το άγχος είναι το φυσιολογικό συναίσθημά που βιώνει κανείς είτε όταν βρίσκεται υπό ψυχολογική πίεση είτε όταν αντιμετωπίζει κάποιον κίνδυνο ή απειλή. Χαρακτηρίζεται ως ένα διάχυτο, δυσάρεστο και ασαφές αίσθημα αμηχανίας. Έχει μικρή διάρκεια και δεν επηρεάζει σημαντικά την καθημερινότητα του ατόμου.

sad-DEPR-GuyBW

Από την άλλη, οι αγχώδεις διαταραχές χαρακτηρίζονται από συμπτώματα άγχους που έχουν ένταση , διάρκεια και συχνότητα στο χρόνο και προκαλούν σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική διάθεση και στις βιολογικές λειτουργίες του ατόμου. Συνοδεύονται από σωματικά συμπτώματα όπως ταχυκαρδία, αίσθημα δύσπνοιας, εφίδρωση, πονοκέφαλος, εύκολη κόπωση, γαστρεντερικά συμπτώματα κ.ά. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να περιορίσουν ή να εμποδίσουν το άτομο από κοινωνικό-επαγγελματικές δραστηριότητες. Οι αγχώδεις διαταραχές είναι η πιο κοινή μορφή ψυχικών παθήσεων καθώς ένα στα τέσσερα άτομα θα αναπτύξει κάποιον τύπο κάποια στιγμή της ζωής του. Μερικές απ’ αυτές είναι η Διαταραχή Πανικού με ή χωρίς Αγοραφοβία, η Διαταραχή μετά από ψυχοτραυματικό στρες, η Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή, η Κοινωνική φοβία κ.ά.

Συμβουλές για αποφυγή ή μείωση του άγχους

  • Διαχειρίσου σωστά την ενέργεια και τον χρόνο σου.stress-ball-007
  • Απόφυγε τη χρήση αλκοόλ .
  • Κράτα ημερολόγιο για το άγχος. Γράφε για 1-2 εβδομάδες ποιες καταστάσεις , μέρη, ώρες και άτομα εντείνουν το άγχος σου. Μόλις τα αναγνωρίσεις, σκέψου για το καθένα και αναρωτήσου «Μπορώ να το αποφύγω». Για παράδειγμα, εάν η οδήγηση προς την δουλειά σου είναι σε ώρα αιχμής και σου δημιουργεί άγχος , μπορείς να το αποφύγεις είτε τελειώνοντας την δουλειά σου λίγο νωρίτερα ή αργότερα είτε πηγαίνοντας με έναν συνάδελφο.
  • Θυμήσου: Δεν μπορείς να ελέγχεις τα πάντα.
  • Μέτρα μέχρι το δέκα. Ή το είκοσι. Ή το εκατό. Απλά κάνε το αργά και επέτρεψε στο σώμα σου να ηρεμήσει καθώς νιώθεις να απομακρύνεται η ένταση.
  • Ζήτα βοήθεια νωρίς από κάποιον ειδικό καθώς θα είναι δυσκολότερη η αντιμετώπιση του σε μεταγενέστερο χρόνο.

Εύα Κοκκορού
Ψυχολόγος με ειδίκευση στην ειδική αγωγή – Ψυχοθεραπεύτρια

(Visited 1 times, 1 visits today)
By