Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Αποδείξεις και έγκριση του ΟΗΕ θέτει ως όρο για επέμβαση ο Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος διατύπωσε επιφυλάξεις για το αν έγινε χρήση χημικών όπλων ενώ στις ΗΠΑ η γερουσία κάνει πρόταση για επέμβαση 60 ημερών

putinvlad

Δεν αποκλείει τη συγκατάθεση της Μόσχας σε στρατιωτική επέμβαση ο Ρώσος πρόεδρος εφόσον όμως αποδειχτεί ευθύνη της Δαμασκού για χρήση χημικών όπλων και με την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Στο μεταξύ η αμερικανική κυβέρνηση κέρδισε πόντους στην εκστρατεία της με στόχο να πείσει το Κογκρέσο ότι πρέπει να γίνει στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, επισείοντας την απειλή του Ιράν, λίγο πριν αρχίσει σήμερα η συζήτηση για τη Συρία στο γαλλικό Κοινοβούλιο.

Σε συνέντευξή του στο Associated Press και στο Κρατικό Κανάλι 1 της Ρωσίας ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε ότι δεν υπάρχουν ακόμα «ακριβείς πληροφορίες» για το τι συνέβη στη Συρία και εξέφρασε και αμφιβολία κατά πόσο πράγματι έγινε χρήση χημικών.

«Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο κατά πόσον χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα ή απλά κάποιου είδους επικίνδυνες χημικές ουσίες», είπε ο Πούτιν και τόνισε ότι είναι απαραίτητο να περιμένουν τα αποτελέσματα των ερευνών του ΟΗΕ.

Ο ίδιος περιέγραψε ως «φρικτό» το βίντεο με τα νεκρά παιδιά στο προάστιο της Δαμασκού αλλά επεσήμανε πως αυτό δεν δίνει απαντήσεις για το ποιος ήταν υπεύθυνος. Ισχυρίστηκε, δε, ότι το βίντεο θα μπορούσε να έχει δημιουργηθεί από παραστρατιωτικούς που έχουν σχέση με την αλ Κάιντα, «η οποία είναι γνωστή για τη βιαιότητά της», όπως είπε.

Πάντως διευκρίνισε ότι εφόσον η ανάλυση του ΟΗΕ φέρει στο φως «ξεκάθαρες αποδείξεις» ότι η συριακή κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για μια επίθεση με χημικά όπλα η Ρωσία «θα ήταν έτοιμη να δράσει με τον πιο αποφασιστικό και σοβαρό τρόπο» εφόσον ληφθεί απόφαση επέμβασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

«Οποιεσδήποτε άλλες μέθοδοι, για να δικαιολογούσαν την άσκηση βίας έναντι ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους, είναι ανεπίτρεπτες και δεν μπορεί να θεωρηθούν παρά μόνον επιθετική ενέργεια», τόνισε ο Πούτιν .

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ακόμα ότι η χώρα του ανέστειλε την ολοκλήρωση παράδοσης αμυντικών πυραύλων S300 προς τη Συρία.

Στο μεταξύ η αμερικανική κυβέρνηση κέρδισε πόντους στην εκστρατεία της με στόχο να πείσει το Κογκρέσο ότι πρέπει να γίνει στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, επισείοντας την απειλή του Ιράν, λίγο πριν αρχίσει σήμερα η συζήτηση για τη Συρία στο γαλλικό Κοινοβούλιο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε λίγο πριν αναχωρήσει για τη Σουηδία πως πιστεύει ότι οι Αμερικανοί γερουσιαστές θα δώσουν, πιθανόν την ερχόμενη εβδομάδα, το πράσινο φως για επίθεση-αστραπή κατά του καθεστώτος του Άσαντ.

Για να ικανοποιηθούν οι πιο απρόθυμοι μεταξύ αυτών, εκπονήθηκε από την αμερικανική Γερουσία μια νέα απόφαση που περιορίζει σε 60 ημέρες τη χρονική διάρκεια οποιασδήποτε επέμβασης στη Συρία, με δυνατότητα παράτασης μέχρι τις 90 ημέρες, και απαγορεύει στον πρόεδρο να αναπτύξει Αμερικανούς στρατιώτες «με στόχο επιχειρήσεις μάχης» στη Συρία, μια διατύπωση που δίνει, για παράδειγμα, τη δυνατότητα διεξαγωγής επιχειρήσεων αρωγής προς Αμερικανούς πιλότους. Μια επιτροπή της Γερουσίας θα ψηφίσει αυτό το νέο κείμενο σήμερα στις 18:30 (ώρα Ελλάδας).

Στη Γαλλία, το κοινοβούλιο ετοιμάζεται σήμερα να συζητήσει μια επέμβαση στη Συρία χωρίς ωστόσο να διεξαχθεί ψηφοφορία παρότι περίπου 74% των Γάλλων θέλει να υπάρξει ψηφοφορία πριν από οποιαδήποτε στρατιωτική δράση.

Την Πέμπτη ξεκινά στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας η Σύνοδος των G20, παρουσία του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Μπαράκ Ομπάμα, οι οποίοι δεν έχουν κανονίσει κατ “ιδίαν συνάντηση.

Πληροφορίες από Ria Novosti

(Visited 1 times, 1 visits today)
By