Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Αποδυναμώνεται η Αλ Κάιντα, ενισχύεται η τρομοκρατία του Ιράν

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση για την τρομοκρατία στον κόσμο που συντάσσει το State Department.

tromokratiaΣύμφωνα με την ετήσια έκθεση για την τρομοκρατία στον κόσμο που συντάσσει το State Department, το Ιράν ενίσχυσε την υποστήριξη της διεθνούς τρομοκρατίας κατά τον περασμένο χρόνο, ενώ ο πυρήνας της αλ Κάιντα αποδυναμώθηκε.

Η έκθεση αναφέρει ως παραδείγματα την Επαναστατική Φρουρά και τις δυνάμεις Κουντς του Ιράν, το υπουργείο αντικατασκοπείας και την στήριξη που παρέχει η Τεχεράνη στην σιιτική ένοπλη οργάνωση του Λιβάνου, την Χεζμπολάχ. «Η κρατική στήριξη που παρέχει το Ιράν στην τρομοκρατία και τις τρομοκρατικές δραστηριότητες της Χεζμπολάχ έχουν αποκτήσει έναν ρυθμό που δεν έχει υπάρξει ανάλογος του από την δεκαετία του ’90, με σχέδια για επιθέσεις στην νοτιοανατολική Ασία, την Ευρώπη και την Αφρική» αναφέρει η έκθεση.

Το τρομοκρατικό δίκτυο Αλ Κάιντα, το οποίο έχει υπάρξει επί μακρόν στο επίκεντρο του αμερικανικού πολέμου κατά της τρομοκρατίας, εξακολουθεί να αποδυναμώνεται ύστερα από την δολοφονία ηγετικών προσώπων του, όπως ο Αμπού Γιαχία αλ-Λίμπι και ο Αμπού Ζαϊντ αλ-Κουβέιτι. Η έκθεση σημειώνει, μεταξύ άλλων και την εξάπλωση των όπλων στη Λιβύη, καθώς και την εξέγερση των Τουαρέγκ στο Μαλί, ενώ υπογραμμίζει ότι οι προσπάθειες των γαλλικών και αφρικανικών δυνάμεων έχουν συμβάλει στον περιορισμό της απειλής στις συγκεκριμένες περιοχές.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By