Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Αποζημιώσεις διεκδικούν οι συγγενείς των θυμάτων του Chinook

Οι οικογένειες των θυμάτων διεκδικούν αποζημιώσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο

symvoulio-epikrateias

Στην δικαστική αίθουσα του Συμβουλίου της Επικρατείας αναζωπυρώθηκαν μνήμες από το μοιραίο ελικοπτέρο, που την 11η Σεπτεμβρίου 2004 έπεσε στη θαλάσσια περιοχή της Σιθωνίας Χαλκιδικής και σκοτώθηκαν ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής, Πέτρος Z”, η συνοδεία του από 11 άτομα και το 5μελές πλήρωμα του διασκευασμένου VIP ελικοπτέρου CH-47D Chinook ΕΣ 916.

Το ελικόπτερο ξεκίνησε από το στρατόπεδο Σακέτα στον Καρέα Αττικής και είχε τελικό προορισμό τις Καρυές του Αγίου Όρους, αλλά οκτώ ναυτικά μίλια πριν προσγειωθεί κατέπεσε στην θαλάσσια περιοχή του Σιγγιτικού κόλπου. Η πτήση αποσκοπούσε στο να προσκυνήσει ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και η συνοδεία του στο Άγιο Όρος.

Σήμερα, στο Α΄ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου που συνεδρίασε υπό τον πρόεδρο Νικόλαο Σακελλαρίου και με εισηγητή τον πάρεδρο Δημήτρη Εμμανουηλίδη, συζητήθηκαν 16 υποθέσεις που αφορούσαν περίπου 30 συγγενείς των ανθρώπων που χάθηκαν κατά την πτώση του Chinook. Από τους 30 συγγενείς οι 11 είναι του μακαριστού Πατριάρχη Αλεξανδρείας.

Οι οικογένειες των θυμάτων διεκδικούν αποζημιώσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο, καθώς δέκα χρόνια μετά το θλιβερό περιστατικό κανένας δεν έχει πάρει αποζημίωση.

Μοναδική εξαίρεση αποτελεί συγγενής ιερομόναχου που έχασε τη ζωή του κατά την πτώση του Chinook, ο οποίος έλαβε την αποζημίωση όχι μετά από δικαστική απόφαση αλλά με πρακτικό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, κατόπιν εξωδικαστικής επίλυσης.

Τα συγγενικά πρόσωπα διεκδικούν αποζημιώσεις για χρηματική ικανοποίηση λόγω ψυχικής οδύνης που υπέστησαν από τον θάνατο των ανθρώπων τους.

Σε περισσότερους από τους συγγενείς έχουν επιδικαστεί σε πρώτο βαθμό (Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών) αποζημιώσεις περίπου 6,8 εκατ. ευρώ, αν και διεκδικούσαν πολύ μεγαλύτερα ποσά, ενώ σε άλλους οι αιτήσεις δεν έγιναν δεκτές.

Συγκεκριμένα, το Πρωτοδικείο επιδίκασε σε ορισμένους συγγενείς αποζημιώσεις, καθώς αναγνώρισε ευθύνη στο Ελληνικό Δημόσιο. Οι αποζημιώσεις επιδικάστηκαν επειδή υπέστησαν υπέρμετρη ζημιά λόγω του ψυχικού πόνου που δέχθηκαν από τον αιφνίδιο θάνατο των συγγενών τους που επέβαιναν στο μοιραίο ελικόπτερο.

Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών είχε αντίθετη άποψη καθώς έκρινε ότι δεν πρέπει να πάρουν αποζημίωση οι συγγενείς, καθώς αναγνώρισε ότι υπήρξαν τυπικές παραβάσεις στην διάρκεια της μοιραίας πτήσης, αλλά δεν εντόπισε παράνομη πράξη ή παράλειψη των οργάνων του Δημοσίου.

Κατόπιν όλων αυτών, όπως ήταν αναμενόμενο η υπόθεση έφτασε στο ΣτΕ. Τους συγγενείς εκπροσώπησαν ο βουλευτής και τέως υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος, ο καθηγητής της Νομικής Σχολής Αθηνών Χαράλαμπος Χρυσανθάκης και ο δικηγόρος Πειραιά Ηλίας Παυλάκης, ενώ το Ελληνικό Δημόσιο το εκπροσώπησε η Ευσταθία Τσαούση.

Η συνήγορος του δημοσίου υποστήριξε ότι δεν υπάρχει παρανομία και ότι δεν υπάρχει αιτιώδης σύνδεση του ατυχήματος με το άρθρο 105 του εισαγωγικού νόμου του Αστικού Κώδικα που προβλέπει την καταβολή αποζημίωσης για λάθη και παραλείψεις των κρατικών οργάνων, αλλά ούτε με το άρθρο 4 του Συντάγματος που προβλέπει ευθύνη από διακινδύνευση.

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις του.

Στο ελικόπτερο που μετέφερε τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρο στο Άγιο Όρος επέβαιναν ακόμη:

– Ο μητροπολίτης Πηλουσίου Ειρηναίος
– Ο μητροπολίτης Καρθαγένης Χρυσόστομος
– Ο επίσκοπος Μαδαγασκάρης Νεκτάριος
– Ο αρχιμανδρίτης Αρσένιος, καθηγούμενος Ιεράς Μονής Μαχαιρά
– Ο αρχιμανδρίτης Καλλίστρατος Οικονόμου,
– Ο διάκονος Νεκτάριος Κοντογιώργος
– Ο Γεώργιος Μαύρος, ποινικολόγος, νομικός σύμβουλος του Πατριάρχη
– Ο Πάτροκλος Παπαστεφάνου, τεχνικός σύμβουλος του Πατριάρχη
– Ο Γεώργιος Ξενουδάκης, σύμβουλος Τύπου του Πατριάρχη
– Ο Γεώργιος Παπαπέτρου, αδελφός του Πατριάρχη
– Ο Σπυρίδων Κουρσάρης, αστυνομικός της προσωπικής ασφαλείας του Πατριάρχη,
– Ο αντισυνταγματάρχης Δημήτριος Παπασπύρου, συγκυβερνήτης
– Ο ταγματάρχης Παναγιώτης Παπαναστασίου, κυβερνήτης
– Ο ανθυπασπιστής Στέργιος Ράπτης, μηχανικός,
– Ο αρχιλοχίας Παντελεήμων Χατζηβαγγέλης, μηχανικός και
– Ο επιλοχίας Παναγιώτης Γολεγός, μηχανικός.

By