Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Τα ποσά που είχαν οι 2.062 της λίστας Λαγκάρντ

Γιατί δεν δημοσιεύει το thepaper.gr την σχετική λίστα – Στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής το πόρισμα του ΣΔΟΕ

 

lista lagarde posa 1Στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής έστειλε το ΣΔΟΕ την λίστα Λαγκάρντ με τα ποσά των 2062 φυσικών προσώπων που διατηρούσαν λογαριασμούς στην HSBC. Πρόκειται για τα 2.059 γνωστά ονόματα επιχειρηματιών και φυσικών προσώπων, συμπεριλαμβανομένων και των τριών συγγενών του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Η λίστα αναφέρει το συνολικό ποσό κινήσεων από τον Νοέμβριο του 2005 έως το Φεβρουάριο του 2007. Υπάρχει ο κωδικός καρτέλας και το ονοματεπώνυμο του φυσικού προσώπου, το όνομα ή ο τύπος πελάτη εφόσον πρόκειται για νομικό πρόσωπο.

Τα πρώτα 918 πρόσωπα φαίνεται ότι είχαν ποσά που ξεκινούν από τα 562.896.546 $ και καταλήγουν στα 70$.

Οι υπόλοιποι λογαριασμοί δέιχνουν μηδενικό υπόλοιπο κατά το συγκεκριμένο διάστημα. Επίσης υπάρχουν κα λογαριασμοί παθητικοί που ξεκινούν από -240 $ μέχρι -5.416.582 $.

Το thepaper.gr, παρότι διαθέτει τη σχετική λίστα, κρίνει πως για λόγους δεοντολογίας και προστασίας προσωπικών δεδομένων, δεν την δημοσιοποιεί. Πρόκειται ασφαλώς για «δημόσιο» και επίσημο έγγραφο που διαβιβάστηκε από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών, τον ΣΔΟΕ, προς την Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής.

Ωστόσο η δημοσιογραφική δεοντολογία, δεν μας επιτρέπει να παρουσιάσουμε τα στοιχεία κρίνοντας πως το Δημόσιο συμφέρον δεν υπερτερεί – εν προκειμένω – της παραβίασης προσωπικών δεδομένων ενός εκάστου φυσικού ή νομικού προσώπου.

Εξάλλου, τα ποσά που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα δεν σημαίνει ότι δεν δικαιολογούνται από όλους ή κάποιους από τους κατόχους των εν λόγω λογαριασμών, ούτε ότι πρόκειται για προϊόν «ξεπλύματος» ή «μαύρων χρημάτων».

Σε κάθε περίπτωση, εφόσον η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων μας δώσει τη σχετική άδεια, το thepaper.gr θα τα δημοσιεύσει.[space size=»30″]

By