Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ-ΦΑΓΕ: 5η επέκταση της μονάδας στην Αμερική

Καμιά άλλη ελληνική εταιρεία δεν έχει τολμήσει την είσοδό της στην αμερικανική αγορά

fage“Εχει ολοκληρώσει τέσσερις επεκτάσεις στην παραγωγική μονάδα που ελέγχει στην Αμερική και ετοιμάζεται για ακόμη μία, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες. Η ελληνική δύναμη ΦΑΓΕ συνεχίζει να παλεύει μόνη της -καμιά άλλη ελληνική εταιρεία δεν έχει τολμήσει την είσοδό της στην αμερικανική αγορά- με τα πολυεθνικά θηρία στην άλλη άκρη του Ατλαντικού -κοίτα Chobani και Danone- με στόχο την διατήρηση του μεριδίου αγοράς που έχει κατακτήσει στο στραγγιστό γιαούρτι και το οποίο σύμφωνα με τελευταία στοιχεία ανέρχεται στο 14%.

Πηγές εξ Αμερικής, λένε ότι ο ελληνικός όμιλος δίνει πραγματική μάχη με κολοσσούς και με πολλά κτυπήματα κάτω από την ζώνη, μην έχοντας στο πλευρό του την ελληνική πολιτεία. Τα πράγματα, συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, δυσκολεύουν μέρα με τη μέρα και εξηγούν: Οταν εισήλθε η ελληνική δύναμη στην Αμερική η αξία του στραγγιστού γιαουρτιού ανέρχοντο σε 200 εκατ. δολ. και το μερίδιό της μπορεί και να έφθανε και το 90%.

Η σημαντική όμως απήχηση του προϊόντος στους Αμερικανούς καταναλωτές το εξέλιξε σε βασική τους προτίμηση. Αποτέλεσμα αυτού ήταν και η είσοδος πολυεθνικών παικτών στην παραγωγή του ανακατεύοντας έτσι την τράπουλα. Σήμερα λοιπόν ο τζίρος του στραγγιστού γιαουρτιού στην Αμερική -μόλις σε μία εξαετία- εκτινάχθηκε στα 2,7 δισ. δολ. σε μία συνολική αγορά της τάξεως των 6 δισ. δολ.

Mε μία Ματιά

Η ΦΑΓΕ είναι μια κορυφαία διεθνής εταιρεία γαλακτοκομικών προϊόντων, με έμφαση στα προϊόντα γιαουρτιού. Ξεκίνησε από τον τόπο καταγωγής της, την Ελλάδα το 1926 και σήμερα είναι μια διεθνής εταιρεία με πωλήσεις σε πάνω από 35 χώρες. Παράγει, διανέμει και διαθέτει προς πώληση ένα ευρύ φάσμα γαλακτοκομικών προϊόντων, που περιλαμβάνει γιαούρτι, επιδόρπια γάλακτος, γάλα, κρέμα γάλακτος και τυρί.

Διατηρεί τρεις εγκαταστάσεις στην Ελλάδα που εξυπηρετούν όλες τις αγορές της, εκτός από την Αμερική, και έχουν τη δυνατότητα να επεκτείνουν την παραγωγή τους ώστε να εξυπηρετήσουν την αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, τη Γερμανία και άλλες διεθνείς αγορές. Η εγκατάσταση στις Η.Π.Α., βρίσκεται στο Johnstown, στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης, ενώ ξεκίνησε την παραγωγή τον Απρίλιο του 2008. Παράγει προϊόντα γιαουρτιού για την αγορά των Η.Π.Α. και την υπόλοιπη Αμερική.

Τα προϊόντα της ΦΑΓΕ διανέμονται σε περίπου 280 αλυσίδες σούπερ μάρκετ, που διαθέτουν περίπου 75.000 καταστήματα λιανικής πώλησης σε πάνω από 35 χώρες, κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλη την Ευρώπη. Πωλούνται επίσης σε αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, γαλακτοπωλεία και σε άλλα μικρότερα, και μερικές φορές εποχιακά, παντοπωλεία.

Δέσποινα Καραγιαννοπούλου

(Visited 1 times, 1 visits today)
By