Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Όλο το παρασκήνιο της σύσκεψης των αρχηγών

 Πως φτάσαμε σε συμφωνία για τις απολύσεις – Τι είπαν οι 3 για τις Σκουριές

ΜΑΞΙΜΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΡΧΗΓΟΙ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Panayiotis Tzamaros

Το παρασκήνιο της έκτακτης σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση αποκαλύπτει το thepaper.gr. Επί τρεις ώρες οι κ.κ. Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης επιχειρούσαν να βρουν την χρυσή τομή έναντι των αξιώσεων της τρόικας. Κατέληξαν σε σταδιακές απολύσεις 15.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του 2014.

Το βασικό σκεπτικό, όπως το ανέπτυξαν οι ίδιοι σε συνεργάτες τους, ήταν πως έπρεπε να επιταχυνθούν και να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις. «Έπρεπε να βγει η Ελλάδα από το κάδρο» ήταν η φράση ενός εξ αυτών. Οι τρεις αρχηγοί διαπίστωσαν τον κίνδυνο να ζητήσει η τρόικα πρόσθετα μέτρα, λόγω της υστέρησης που παρουσιάζουν τα έσοδα. Κάτι τέτοιο δεν μπήκε στο τραπέζι, ουδείς αποκλείει ωστόσο να τεθεί τον Ιούνιο. «Αυτό είναι και θέμα πολιτικής διαπραγμάτευσης, η υστέρηση οφείλεται στην ύφεση και πρέπει να αναγνωριστεί αυτό κάποια στιγμή» φέρεται να ειπώθηκε στη σύσκεψη στο Μαξίμου.

Επιπλέον, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί εξέφρασαν την εκτίμηση ότι στην Ε.Ε «υπάρχει πλέον φόβος για την σταθερότητα του ευρώ», ενώ δεν απέκλεισαν και νέα, δεύτερη, κρίση στα τραπεζικά ιδρύματα. «Αν η Ευρώπη γίνει παρανάλωμα, δεν θα χάσουν οι ισχυροί, θα χάσουν οι αδύναμοι. Θα χάσει η περιφέρεια. Και επειδή τώρα η Ευρώπη συσπειρώνεται, γιατί φοβάται την κρίση χρέους των μεγάλων χωρών του βορρά, γι’ αυτό πρέπει εμείς να είμαστε έξω από το κάδρο της κρίσης» είπε πολιτικός αρχηγός στη σύσκεψη.

Η ανησυχία των τριών για νέο τραπεζικό κραχ, κορυφώθηκε ειδικά μετά την δήλωση του επιτρόπου κ. Μισέλ Μπαρνιέ, ότι τα νέα σχέδια διάσωσης τραπεζών δεν θα βασίζονται στα κράτη και στην κρατική δανειοδότηση, αλλά θα βασίζονται στους μετόχους, στους επενδυτές και στους μεγάλους καταθέτες. «Αυτός είναι ένας έμμεσος εκβιασμός να εξυγιανθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες από μόνες τους, να λειτουργήσει η αγορά. Δηλαδή οι τράπεζες να καταλάβουν ότι πρέπει να είναι αξιόπιστες, προκειμένου να προσελκύουν και να διατηρούν καταθέσεις» είπε μετά τη σύσκεψη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναδεικνύοντας την ανησυχία που υπάρχει στην τρικομματική κυβέρνηση. Έφερε δε ως αντίστιξη το γεγονός ότι «οι ελληνικές τράπεζες έχουν το μεγάλο πλεονέκτημα να ανακεφαλαιοποιούνται πλήρως με βάση τα 50 δισ. ευρώ. Αυτό πρέπει να το διατηρήσουμε ως κόρη οφθαλμού. Άρα έχουμε μπροστά μας μια περίοδο έως το τέλος του 2014 να θωρακίσουμε και να εκσυγχρονίσουμε πλήρως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα» για να καταλήξει: «Η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα που κάνει χρήση του πλεονεκτήματος, ενός προγράμματος παλαιού τύπου. Ενώ η Κύπρος, δυστυχώς, είναι το πρώτο εργαστήριο του νέου τύπου προγραμμάτων.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΡΧΗΓΟΙ ΜΑΞΙΜΟΥ ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ ΔΗΜΑΡ ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Panayiotis Tzamaros

Ως προς τους δημοσίους υπαλλήλους, οι Σαμαράς-Βενιζέλος-Κουβέλης κατέληξαν στην ανάγκη να επιταχυνθεί η έξοδος των επιόρκων ή όσων χρησιμοποίησαν πλαστά πιστοποιητικά για να εισέλθουν στο Δημόσιο. Δεδομένης της χρονοβόρας διαδικασίας που απαιτείται για να υπάρξει τελική απόφαση από τα πειθαρχικά όργανα, ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ μελετούν – και θα φέρουν σύντομα στη Βουλή – νομοθετική παρέμβαση η οποία θα αναγκάζει τα Πειθαρχικά (πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια) να βγάζουν αποφάσεις-εξπρές. Είτε μέσω συχνότερων συνεδριάσεων, είτε μειώνοντας τις απαιτούμενες συνεδριάσεις – π.χ να συνέρχεται μόνο το Πρωτοβάθμιο ή μόνο το Δευτεροβάθμιο όργανο. Τόσο ο Φώτης Κουβέλης όσο και ο Ευ. Βενιζέλος φέρεται να είπαν στη σύσκεψη ότι «δεν μπορούμε να απολύσουμε άλλους». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε μάλιστα να υπάρξει συνολική αξιολόγηση των Δημοσίων Υπαλλήλων – αρχής γενομένης από οργανισμούς που κλείνουν. Και να προκύψει μείωση του αριθμού τους μέσω συνταξιοδοτήσεων, κινήτρων για πρόωρη συνταξιοδότηση, αντιμετώπιση των βαρέως ασθενούντων κ.λπ μέχρι το τέλος του 2014.

Όπως δήλωσε αμέσως μετά τη σύσκεψη ο κ. Βενιζέλος το μίγμα θα έχει ως εξής: «Κάπου θα έχουμε καταργήσεις, κάπου θα έχουμε συγχωνεύσεις, κάπου θα λειτουργήσει η κινητικότητα, κάπου δεν μπορεί να λειτουργήσει η κινητικότητα. Έχουμε άλλες κατηγορίες προσωπικού σε όλο το δημόσιο που εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να προσφέρουν γιατί δεν έχουν, για παράδειγμα, την κατάλληλη υγεία και πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε ως αναπήρους, αλλά όχι ως ενεργούς εργαζόμενους και μπορούμε να έχουμε και κάποια κίνητρα αποχώρησης που η κοινωνία τα σέβεται».

Τέλος οι αρχηγοί της τρικομματικής συμφώνησαν στην ανάγκη να αντιπαρατεθούν με τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στις δηλώσεις του επιτέθηκε με έμφαση κατά του κ. Τσίπρα ο οποίος ζήτησε εκλογές. «Πότε; Μετά από ένα 20ήμερο τραγικό για τις ανευθυνότητές του, γιατί αποτελεί πραγματικά ιστορικό θράσος να ζητάει εκλογές στο όνομα ενός δήθεν εναλλακτικού σχεδίου, όταν με αφορμή την κυπριακή εμπειρία και τις ανευθυνότητες που είπε σε σχέση με την Κύπρο, έχει γίνει αντιληπτό από όλους τους Έλληνες, ότι αν το δικό μας βίωμα είναι μια φορά αρνητικό, το Κυπριακό είναι δέκα φορές αρνητικό. Δεν υπήρχε και δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο. Εκτός αν θέλουν να τιναχθεί στον αέρα η Ευρώπη και το ευρώ και εμείς να είμαστε τα πρώτα θύματα μιας Ευρώπης που γίνεται παρανάλωμα» είπε με έμφαση

Στο τέλος της τρίωρης συζήτησης οι Σαμαράς, Βενιζέλος, Κουβέλης έθιξαν το θέμα της Χαλιδικής και την ένταση που υπάρχει εδώ και μήνες για στις Σκουριές. Η «γραμμή» ήταν να τηρηθεί μεν ο νόμος, αλλά να υπάρξει και λογική εκτόνωσης της επικίνδυνης έντασης που έχει δημιουργηθεί.

Ενώ ο Πρωθυπουργός έθιξε και το θέμα του τουρισμού – ο μόνος ίσως τομέας από τον οποίο μπορεί να προσδοκά έσοδα το κράτος. «Πηγαίνουμε καλά φέτος, αυτό λένε τα μηνύματα, πρέπει να βρούμε τρόπους να ενισχύσουμε το τουριστικό ρεύμα» ήταν η φράση του κ. Σαμαρά, ενδεικτικό της αγωνίας για τα έσοδα.

Εν κατακλείδι, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν ότι με τα μέτρα που αποφάσισαν «κλείνει αυτή η σελίδα και ανοίγει μια καινούργια».

Στο ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται σχετικά ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα: Η πρόταση Βενιζέλου για 1 πρόσληψη ανά 1 απόλυση έγινε δεκτή από την τρόικα – όπως λέει η Ιπποκράτους – ενώ επετεύχθη μείωση του ΕΕΤΗΔΕ, αύξηση των δόσεων στις ληξιπρόθεσμες οφειλές και έμεινε ανοικτή η προοπτική να παραμείνει κρατική η Εθνική τράπεζα. Ο κ. Βενιζέλος στην κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας – Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ την Τρίτη θα θέσει την πολιτική στρατηγική που θα ακολουθηθεί εφεξής ενώ θα παρέμβει και στη Βουλή για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων του Β” Παγκοσμίου Πολέμου τονίζοντας ότι «ο σχεδιασμός μας να είναι νομικά τεκμηριωμένος και πρακτικός» .[space size=»20″]

By