Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Απολογισμός της δυσπιστίας και… «σύμφωνο συμβίωσης» με ΑΝΕΛ στο μυαλό του Τσίπρα

Τα κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ συνεδριάζουν για τα επόμενα βήματα

tsiprassyriza

Με βασικό θέμα τα επόμενα βήματα του κόμματος, τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί αλλά και την αποτίμηση του μέχρι στιγμής αντιπολιτευτικού έργου του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να συνεδριάσουν εντός των επόμενων ημερών τα αρμόδια κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ.

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται οι τοποθετήσεις για τη στάση που θα κρατήσουν αναφορικά με το κάλεσμα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων για κοινά ψηφοδέλτια με το ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαϊου. Από την πλευρά της Κουμουνδούρου σημειώνουν πως δεν πρόκειται να υπάρξει κεντρική κοινή κάθοδος των δύο κομμάτων. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος απέκλεισε κεντρική συμφωνία κοινής καθόδου Τσίπρα – Καμμένου στις εκλογές, ωστόσο άφησε ανοιχτό το παράθυρο των κατά τόπους συνεργασιών, σημειώνοντας πως «δεν καταργείται η αυτονομία των τοπικών κοινωνιών». Παρόμοια ήταν η στάση που τήρησε σε συνέντευξή του στο Κόκκινο 105,5 και ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος.

Εσωκομματικό αγκάθι είναι πιθανό να αποτελέσει η στάση που θα τηρήσει η Κουμουνδούρου τόσο απέναντι στο ενδεχόμενο συνεργασιών με τους ΑΝΕΛ, όσο και απέναντι στην πρόσφατα διαγραφείσα από το ΠΑΣΟΚ, μετά την υπερψήφιση της πρότασης δυσπιστίας, Θ. Τζάκρη, καθώς η παραδοχή για «γενναία πράξη» από τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος έχει πολλές ερμηνείες… Και αυτό διότι η κα Τζάκρη προέρχεται από το στενό περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και έχει υποστηρίξει στο παρελθόν τις μνημονιακές πολιτικές. Αντίστοιχη περίπτωση δηλαδή με την Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου αλλά και την Λούκα Κατσέλη, για τις περιπτώσεις των οποίων η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έχει τηρήσει πάρα πολύ προσεκτική στάση, χωρίς ωστόσο ποτέ να αποκλείσει ενδεχόμενη συνεργασία.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων αναμένεται να βρεθεί και η πρόταση δυσπιστίας, η οποία αν και καταψηφίστηκε, από το ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν πως ήδη τα πρώτα δείγματα των απόνερών της έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους. Σε αυτά όπως χαρακτηριστικά τονίζουν από την Κουμουνδούρου, εντάσσονται εκτός από την «ανταρσία» της Θ. Τζάκρη, οι αποστάσεις που κρατούν βουλευτές της συγκυβέρνησης ενόψει των νέων μέτρων. Όπως είχε μεταδώσει το thepaper.gr, στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να βρεθούν ως επί το πλείστον βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, καθώς εκτιμάται πως είναι πιο «επίφοβοι» για τον κυβερνητικό συνασπισμό. Ενδεικτικές είναι οι τοποθετήσεις των κ.κ. Κασσή και Μωραΐτη από τη Χαριλάου Τρικούπη. Για αυτό το λόγο και αναμένεται να επιβεβαιωθεί η πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να ζητά ονομαστική ψηφοφορία σε κάθε νέο μέτρο που θα έρχεται στη Βουλή.

Πάντως, ελέω ατζέντας και του… ανένδοτου που κηρύσσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, Σαμαρά τα εσωκομματικά δεν αναμένεται να απασχολήσουν ιδιαιτέρως την ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κυρίως μετά τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα στο Τέξας περί ευρώ, οι οποίες έδωσαν συνέχεια στις εσωκομματικές γκρίνιες της μειοψηφίας της Αριστερής Πλατφόρμας. Πάντως, στην Κουμουνδούρου επαναλαμβάνουν τη σταθερή θέση του κόμματος πως οι όποιες αντιρρήσεις στο εσωτερικό του κόμματος εντάσσονται στο πλαίσιο των εσωκομματικών διαβουλεύσεων και δεν επηρεάζουν την ενιαία στάση και πολιτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σε αυτό το μήκος κύματος κινήθηκε εξάλλου σε δηλώσεις του τη Δευτέρα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ προερχόμενος από την Αριστερή Πλατφόρμα, Παναγιώτης Λαφαζάνης στο Βήμα fm, στις οποίες τόνισε πως «Είχαμε δημοκρατία στο 4% και έχουμε και τώρα, που είμαστε αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά δεν είμαστε κυβέρνηση. Από εκεί και πέρα, ο κ. Τσίπρας είπε αυτά που υποστηρίζει η πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει και μία μειοψηφία που δεν τα υποστηρίζει», ενώ συμπλήρωσε πως ο πρόεδρος του κόμματος «κινήθηκε στο πλαίσιο των αποφάσεων του συνεδρίου». Οι όποιες συζητήσεις για τα εσωκομματικά αναμένεται να παραπεμφθούν στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος προς τα τέλη του μήνα.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By