Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Αποστάσεις Βρυξελλών και ΗΠΑ για τη δήλωση Ερντογάν

Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε πως δεν γνωρίζει κάποια χώρα με το όνομα Κύπρος

TURKEY-ERDOGANΑποστάσεις από τη δήλωση Εντογάν για την Κύπρο κρατούν τόσο η ΕΕ όσο και οι ΗΠΑ, και ενώ έγινε σε μια περίοδο έντονων διαβουλεύσεων με πιέσεις από τον ΟΗΕ προς λύση του Κυπριακού.

Όπως γράφει η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος» σε σχετική ερώτηση που έθεσε στον εκπρόσωπο του επιτρόπου Διεύρυνσης, Στέφαν Φούλε, εκείνος επιχείρησε να καλυφθεί πίσω από «δημοσιογραφικές ερμηνείες» λέγοντας: «Όπως γνωρίζετε η Κομισιόν δεν παρέχει σχόλια επί διαφορετικών τοποθετήσεων ή επί της ερμηνείας τους στα ΜΜΕ».

Το δημοσίευμα προσθέτει ότι κύκλοι στις Βρυξέλλες επεσήμαναν ότι «θα ανέμενε κανείς από την ΕΕ να τοποθετηθεί ξεκάθαρα και να δώσει απάντηση στις υποτιμητικές δηλώσεις από τον ηγέτη μιας υποψήφιας χώρας, κατά ενός κράτους-μέλους της Κοινότητας».

Την ίδια ώρα η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζένιφερ Ψάκι ανέφερε ότι δεν έχει υπόψη της τη συγκεκριμένη δήλωση του πρωθυπουργού της Τουρκίας, είπε ότι θα ερευνήσει το θέμα και πρόσθεσε: «Δεν νομίζω ότι θα συμφωνούσαμε με κάτι τέτοιο».

Πάντως η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Βικτόρια Νούλαντ, μιλώντας στο «Ατλαντικό Συμβούλιο», στην Ουάσιγκτον, μίλησε για «ευκαιρίες» στην προσπάθεια προώθησης της ειρήνης και της επίλυσης του Κυπριακού, που δεν πρέπει να πάνε χαμένες.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By