Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Αποσύρθηκε η τροπολογία για τις ναυτιλιακές μετοχές

Μετά τις αντιδράσεις ακόμα και από βουλευτές της συγκυβέρνησης

ΒΟΥΛΗ

fosphotos | Panayiotis Tzamaros
fosphotos | Panayiotis Tzamaros

Αποσύρθηκε μέχρι νεωτέρας η ρύθμιση που εξαιρούσε τους υπόχρεους υποβολής δήλωσης πόθεν έσχες από την αναγραφή των μετοχών τους σε ναυτιλιακές εταιρίες με τον υπουργό Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου να σημειώνει ότι η κυβέρνηση παίρνει μεν πίσω την επίμαχη διάταξη για να μην υπάρχει καμία σκιά και υπόνοια, προτίθεται ωστόσο, να την επαναφέρει.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης μετά το θόρυβο που ξέσπασε σε όλες τις πτέρυγες της Βουλής, ακόμη και της συμπολίτευσης, ανέφερε ότι δεν υποκρύπτεται καμία υπόγεια διαδρομή και αναγνώρισε ότι δεν έπρεπε να έρθει με την μορφή τροπολογίας, αλλά ως ξεχωριστό άρθρο για να ακουστούν όλες οι απόψεις και να εκφραστούν οι όποιες αντιρρήσεις. «Ενδεχομένως να επανέλθουμε μετά από διαβούλευση με τα κόμματα στο πλαίσιο ενθάρρυνσης των επενδύσεων και με πλήρη αιτιολογία για να μην υπάρχει καμία σκιά ή υπόνοια, σε καθεστώς πλήρους διαφάνειας», είπε και πρόσθεσε πως η σημερινή κυβέρνηση έχει παρουσιάσει δείγματα διαφάνειας και έχει δείξει μηδενική ανοχή στη διαφθορά.

Απευθυνόμενος σε όσους αντιδρούσαν με την επίμαχη ρύθμιση ο Χ. Αθανασίου ανέφερε πως πάντα η πολιτεία μεταχειρίζεται ευνοϊκά το ναυτιλιακό κεφάλαιο για λόγους εθνικούς, απαριθμώντας μάλιστα, σειρά ψηφισμένων διατάξεων που εισήγαγαν αφορολόγητα και ευνοϊκές ρυθμίσεις στις ναυτιλιακές εταιρίες με ελληνική σημαία.

Στην διαμορφωμένη εδώ και δεκαετίες στρατηγική που θέλει την Ελλάδα ναυτιλιακό κέντρο, αναφέρθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μ. Βορίδης, υπογραμμίζοντας ότι αυτό δεν γίνεται τρισάγιο, αλλά με νομικές και φορολογικές προϋποθέσεις. «Εμείς δεν αναιρούμε αυτή την λογική και η απόσυρση γίνεται για να μην υπάρχουν σκιές, χωρίς όμως ότι αναιρεί την βασική στρατηγική και στόχευση, να γίνει η Ελλάδα χώρος επενδύσεων στον τομέα της ναυτιλίας και προσέλκυσης ναυτιλιακών κεφαλαίων», υπογράμμισε.

«Αναγκαστήκατε να την αποσύρετε γιατί είχε οσμή διαπλοκής, σας πήραμε έγκαιρα χαμπάρι, ξεσηκώθηκαν μέχρι και οι πέτρες», σχολίασε ο Δ. Παπαδημούλης από τον ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας από τον Χ. Αθανασίου να απαντήσει εάν την σύνταξε ο ίδιος ή του την έφεραν από το Μέγαρο Μαξίμου. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την κυβέρνηση να σκεφθεί καλά και να μην την ξαναφέρει προς ψήφιση, γιατί δεν θα περάσει από αυτή τη Βουλή.

Την ικανοποίησή του για την απόσυρσή του εξέφρασε ο Γ. Ντόλιος από το ΠΑΣΟΚ, ενώ την άποψη ότι η απόσυρση της ρύθμισης σώζει τον αυτοεξευτελισμό της κυβέρνηση, διατύπωσε ο Β. Καπερνάρος από τους Ανεξάρτητους Έλληνες. «Ως ΔΗΜΑΡ σας λέμε να μην την ξαναφέρετε γιατί δεν πρόκειται να περάσει», είπε η Μ. Γιαννακάκη, υποστηρίζοντας ότι η ρύθμιση ανοίγει την πόρτα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. «Το σκάνδαλο είναι η ασυλία που έχει το εφοπλιστικό κεφάλαιο», ανέφερε ο Ν. Καραθανασόπουλος.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By