Τετάρτη, 14 Μαΐου, 2025

Αποσύρθηκε και η διάταξη Μανιτάκη για τους συμβασιούχους

Αρνήθηκε να υπογράψει ο υπουργός Δικαιοσύνης και η κυβέρνηση απέσυρε τη ρύθμιση.

roupakiotis-manitakisΑποσύρθηκε από το πολυνομοσχέδιο η ρύθμιση για τα ασφαλιστικά μέτρα και τους συμβασιούχους, παρά τις διαβεβαιώσεις από το Μέγαρο Μαξίμου και τις καθησυχαστικές δηλώσεις από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ. Αυτό ανακοίνωσε και επίσημα ο Γενικός Γραμματέας της Κυβέρνησης Π. Μπαλτάκος.

Σύμφωνα με το κ. Μπαλτάκο, η απόσυρση αποδίδεται στη συντονισμένη παρέμβαση των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την Κυβέρνηση και όχι σε βέτο του κ. Ρουμπακιώτη.

«Το περιεχόμενό της θα είναι συμβατό με τις απόψεις των συναρμοδίων Υπουργών και θα διασφαλίσει στο ακέραιο ότι δεν θα γίνεται παρελκυστική χρήση της διαδικασίας των προσωρινών διαταγών», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Σχετικά με την απόσυρση, ο ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του ότι «ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που τυγχάνει και συνταγματολόγος, έρχεται να καταργήσει αυτά που ο ίδιος δίδαξε στο Πανεπιστήμιο. Με στόχο να καταργήσει δικαστικές αποφάσεις που αφορούν το δικό του νομοθετικό έκτρωμα περί «διαθεσιμότητας», δεν διστάζει να στοχοποιήσει στοιχειώδη δικαιώματα των εργαζομένων. Μια ημέρα μετά τις αισιόδοξες εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την καταπολέμηση της ανεργίας, σε μια περίοδο όπου οι άνεργοι φτάνουν το 1,5 εκ., αποδεικνύεται με το χειρότερο τρόπο ότι το μνημόνιο αποτελεί την ευκαιρία, το μέσο για την κατάργηση κάθε προστασίας των εργαζομένων  απέναντι στην εργοδοσία».

Η διάταξη, που θα περιλαμβανόταν στο πολυνομοσχέδιο, προέβλεπε ότι οι συμβασιούχοι θα υποχρεωνόταν να αποχωρήσουν από την εργασία τους, ακόμη και αν είχε δικαστική προσωρινή διαταγή ή ασφαλιστικά μέτρα, αν η κύρια αγωγή δεν εκδικαζόταν μέσα σε διάστημα εννέα μηνών. Ειδικότερα, σύμφωνα με το επίμαχο νομοσχέδιο, μεταξύ των άλλων, καταργείται η πρόσφατη διάταξη (20.3.2013) του υπουργού Δικαιοσύνης που ψηφίστηκε από την Βουλή (άρθρο 64 Ν. 4139/2013) και προβλέπει ότι «σε περίπτωση υπερημερίας του εργοδότη ως προς την αποδοχή της εργασίας του εργαζομένου το δικαστήριο μπορεί να διατάξει ως ασφαλιστικό μέτρο την προσωρινή απασχόληση του εργαζόμενου μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της αγωγής για την κυρία υπόθεση».

Υπενθυμίζεται ότι την απόφαση να μην συνυπογράψει ρύθμιση στο νομοσχέδιο του συναδέλφου υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη πήρε ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης. Μάλιστα,  σε συζήτηση που είχε στο διάδρομο της Βουλής, σήμερα το πρωί, ο υπουργός Δικαιοσύνης ακούστηκε να λέει ότι «δεν πρόκειται να κάνω ούτε βήμα πίσω». Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Α. Μανιτάκη, η κατάργηση των ασφαλιστικών μέτρων αποτελεί πρωτοβουλία του Μαξίμου.

Ωστόσο, καθησυχαστικά εμφανίστηκαν στελέχη της ΔΗΜΑΡ για το θέμα που έχει προκύψει με ρύθμιση με την οποία καταργούνται οι προσωρινές διαταγές των δικαστηρίων, βάσει των οποίων επέστρεψαν στην εργασία τους χιλιάδες εργαζόμενοι στο Δημόσιο, όπως και συμβασιούχοι.

Ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, μιλώντας σήμερα το πρωί στο Mega, τόνισε ότι  «δεν υπάρχει καν σχέδιο που θα πρέπει να κατατεθεί. Να περιμένετε τη διάταξη που θα έρθει μέχρι το βράδυ». Σχετικά με την κόντρα μεταξύ του Αντώνη Μανιτάκη και του Αντώνη Ρουπακιώτη, το στέλεχος της ΔΗΜΑΡ, ανέφερε πως η διάταξη δεν φέρει την υπογραφή Μανιτάκη. Σε ερώτηση αν γίνονται διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ρουπακιώτη και Μανιτάκη ο κ. Χατζησωκράτης απάντησε «είναι κακό να γίνεται μια συζήτηση;».

Στη διαφωνία που έχει προκύψει για τη διάταξη με τους συμβασιούχους αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, από τις Βρυξέλλες, στηρίζοντας τον Μανιτάκη, ενώ τόνισε ότι το σχετικό διάταγμα δεν αφορά στην κατάργηση της έκδοσης δικαστικών προσωρινών διαταγών και την έκδοση ασφαλιστικών μέτρων για απολυμένους εργαζόμενους.

Σύμφωνα με τον κ. Κουβέλη, η ρύθμιση αφορά μόνο σε χρονικούς περιορισμούς από τα ασφαλιστικά μέτρα και την προσωρινή διαταγή μέχρι την κύρια αγωγή, προκειμένου να εκδικάζεται η κύρια αγωγή σε εύλογο χρόνο, χωρίς να γίνεται κατάχρηση χρόνου με αναβολές, που μπορεί να φτάνουν και τα πέντε χρόνια.

Πάντως, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ παραδέχθηκε την ενδοκυβερνητική κόντρα και ζήτησε το θέμα να λυθεί άμεσα.

By