Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Αποσύρονται φάρμακα από την αγορά λόγω τιμής

© FOSPHOTOS  Konstantinos Tsakalidis
© FOSPHOTOS Konstantinos Tsakalidis

Αποσύρονται από την ελληνική αγορά φάρμακα για πάσχοντες με πνευμονική υπέρταση και μεταβολικά νοσήματα, χωρίς να αντικαθίστανται, με το επιχείρημα ότι έχουν πλέον πολύ χαμηλές τιμές μη συμφέρουσες για τη διάθεσή τους.

Σύμφωνα με έγγραφο που απέστειλε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά, η φαρμακευτική εταιρεία Actelion από τις 25 Φεβρουαρίου αποχώρησε από την ελληνική αγορά αποσύροντας τα «ορφανά» φάρμακα tracleer και zavesca.

Η εταιρεία αποσύρει τα σκευάσματα καθώς έχει ενστάσεις με την τελευταία τιμολόγηση και το νέο δελτίο τιμών που εξεδόθη με την υπογραφή του Μάριου Σαλμά.

Σύμφωνα με το iatropedia.gr, o πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ στην επιστολή του στον αρμόδιο υπουργό ζητά να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες καθώς αν εξαφανιστούν τα φάρμακα από την αγορά θα αναγκαστεί ο Οργανισμός να τα εισάγει μέσω ΙΦΕΤ, διαδικασία αρκετά πιο δαπανηρή.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι κι άλλες εταιρείες απειλούν με απόσυρση φαρμάκων, έχοντας αποστείλει και σχετικές επιστολές στο υπουργείο Υγείας. [space size=»30″]

By