Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Αποτράπηκε η χρεοκοπία της Κύπρου, τονίζει ο Αναστασιάδης

«Να συζητούμε τις προϋποθέσεις της επανένωσης» αναφέρει για το Κυπριακό

kypros

Έκκληση προς όλους τους Κυπρίους για κοινό αγώνα με στόχο την ανόρθωση της Κύπρου απευθύνει στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, εκφράζοντας την ευχή η νέα χρονιά να αποτελέσει την αρχή του τέλους στη μεγάλη δοκιμασία που αντιμετωπίζει η Κύπρος.

«Η χρονιά που απόψε αποχαιρετούμε ήταν χρονιά δοκιμασίας. Ο κυπριακός λαός κλήθηκε να καταβάλει βαρύ τίμημα για όλα τα σφάλματα, τις στρεβλώσεις και τις διαχρονικές παθογένειες του συστήματος. Να υποστεί τις συνέπειες από την αναποφασιστικότητα, την ατολμία και τις ευθυνοφοβίες του παρελθόντος» αναφέρει.

Πάντως, ο κ. Αναστασιάδης εκφράζει την πεποίθηση ότι έχουν μπει οι βάσεις για το μέλλον και αποτράπηκε η χρεοκοπία της χώρας. Η Κύπρος, υπογραμμίζει, μπορεί να καταστεί σύντομα μια ευρωπαϊκή, σύγχρονη, εύρωστη και ασφαλής χώρα, παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή.

Απευθυνόμενος στο σύνολο του λαού, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης διακηρύττει με το μήνυμα του την πεποίθησή ότι «η Κύπρος μπορεί να γίνει σύντομα μια άλλη χώρα που θα προσφέρει προστασία και ίσες προοπτικές προκοπής σε όλους τους νόμιμους κατοίκους της σε όλη την επικράτειά της».

Προϋπόθεση, επισημαίνει, είναι μια λύση του Κυπριακού, που «θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό, θα απαλλάσσει την Κύπρο από τα ξένα στρατεύματα και τις ξένες εξαρτήσεις και θα αποκαθιστά και θα διασφαλίζει τα αναφαίρετα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες του συνόλου των νομίμων πολιτών».

Επίσης, τονίζει ότι τον «ενδιαφέρει να καταλήξουμε σε λύση και να επανενώσουμε την κοινή μας πατρίδα». Γι’ αυτό, εξηγεί, επιμένουμε πως προτού εμπλακούμε σε ένα διάλογο θα πρέπει με σαφήνεια και χωρίς ίχνη αμφισβήτησης, να ξεκαθαρίσουμε τις βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού. «Να συζητούμε τις προϋποθέσεις της επανένωσης, αντί να διαπραγματευόμαστε τους όρους της διάλυσης» καταλήγει στο μήνυμά του ο Κύπριος πρόεδρος.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By