Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Αποφασίζουν για τις αποκρατικοποιήσεις

Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί έσοδα 3,1 δισ. ευρώ μόνο το 2013

Angeliki Panagiotou
Angeliki Panagiotou

Κρίσιμη η σημερινή συνάντηση της ελληνικής πλευράς με την τρόικα, καθώς στο επίκεντρο θα βρεθεί το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Η ηγεσία του Ταμείου Αξιοποιήσεως της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) θα συναντηθεί το απόγευμα με τους επικεφαλής της τρόικας Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ), Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) και Ματίας Μορς (ΕΕ).

Η συζήτηση θα επικεντρωθεί στην αναδιάρθρωση των ΕΛΒΟ, ΕΑΣ και ΛΑΡΚΟ, στην πληρωμή των εκκρεμών χρεών του Δημοσίου προς την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, στην προετοιμασία του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση ποσοστών σε ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΟΔΙΕ και ΕΥΑΘ, αλλά και στην τιτλοποίηση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου.

Η τρόικα έχει ζητηθεί να δοθεί υψηλή προτεραιότητα στην προετοιμασία των προς πώληση στοιχείων ακίνητης περιουσίας, λόγω και  των χρονικών καθυστερήσεων που υπάρχουν και στην ανάγκη να εξασφαλισθεί ένας επαρκής αριθμός στοιχείων του ενεργητικού στην διαδικασία αποκρατικοποιήσεως.

Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί έσοδα από αποκρατικοποιήσεις που σωρευτικά ως το τέλος 2013 θα πρέπει να ανέλθουν σε 3,1 δισ. ευρώ, έως το τέλος του 2014 σε 6,5 δισ. ευρώ, έως το τέλος του 2015 σε 7,7 δισ. ευρώ και ως το τέλος του 2016 σε 11,1 δισ. ευρώ.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By