Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Συνεχίζουν την απεργία οι διοικητικοί σε Μετσόβιο και Καποδιστριακό

 Συνέχιση στις κινητοποιήσεις, αλλά και συνέχιση στο διάλογο με το Υπουργείου Παιδείας αποφάσισαν στη Γενική Συνέλευσή τους οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΜΠ

aei622_271113

Νέο αδιέξοδο διαγράφεται στην ανωτάτη εκπαίδευση μετά την απόφαση των διοικητικών υπαλλήλων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Πανεπιστημίου Αθηνών να κηρύξουν 24ωρη απεργία για αύριο με την κάλυψη του συλλόγου τους και 48ωρη για την προσεχή Δευτέρα και Τρίτη με την κάλυψη της Ομοσπονδίας.

Οι διοικητικοί του ΕΜΠ αποφάσισαν τη συνέχιση της απεργίας νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης, ενώ ακολούθησε η απόφαση των διοικητικών του ΕΚΠΑ λίγες ώρες νωρίτερα.

Συνέχιση απεργίας με 4 σχολές ανοιχτές 

Ωστόσο, εκτός από την συνέχιση των κινητοποιήσεων οι διοικητικοί του Μετσόβιου αποφάσισαν την συνέχιση στο διάλογο με το Υπουργείο Παιδείας.

Η αντιπροσωπεία τους μετέφερε τις προτάσεις του Υπουργού Παιδείας κ. Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, οι οποίες δεν απορρίπτονται από τους υπαλλήλους. Ζητούν μεγαλύτερες εγγυήσεις και διευκρινίσεις και θα προχωρήσουν σε νέα Γενική Συνέλευση τη Δευτέρα 2/12. Μέχρι τότε συνεχίζουν με 24ωρες απεργίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι και στο Μετσόβιο, ακούστηκαν φωνές από υπαλλήλους προσκείμενους στην Αριστερά για παύση του διαλόγου, αλλά επικράτησαν οι μετριοπαθέστεροι. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διοικητικοί του ΕΜΠ θα έχουν συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας τη Δευτέρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε 4 Σχολές (Πολιτικοί Μηχανικοί, Ηλεκτρολόγοι,Μηχανολόγοι, Ναυπηγοί) του Ιδρύματος γίνονται κανονικά τα μαθήματα, ενώ την επόμενη Τρίτη αναμένεται να λήξουν οι καταλήψεις και σε άλλες Σχολές (Χημικοί Μηχανικοί, ΣΕΜΦΕ), υπό την πίεση της απώλειας του εξαμήνου.

Πέντε σημεία 

«Εποικοδομητικές» χαρακτήρισε, σε δηλώσεις του, ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος τις συναντήσεις που είχε με τους εκπροσώπους του Πανεπιστημίου Αθηνών και του ΕΜΠ, τονίζοντας ότι ο διάλογος διεξήχθη στη βάση της πρότασής του των πέντε σημείων για τη διοικητική αναδιάρθρωση των πανεπιστημίων.

«Με τη διαθεσιμότητα των 1.165 διοικητικών υπαλλήλων ολοκληρώθηκε η διαχείριση του πλεονάζοντος προσωπικού στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Παράλληλα, αρχίζει άμεσα η διαδικασία της πανεπιστημιακής κινητικότητας για την επανατοποθέτηση των 650 εξ αυτών» υπενθύμισε ο υπουργός Παιδείας.

Ποιοι υπάλληλοι του ΕΚΠΑ μπαίνουν σε διαθεσιμότητα

Τέλος, το υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων διαπιστώνει ότι λόγω της μη απογραφής ενός σημαντικού αριθμού διοικητικών υπαλλήλων, οι οποίοι εκ του νόμου τίθενται σε αυτοδίκαιη αργία, ο συνολικός αριθμός των διοικητικών υπαλλήλων που αφαιρούνται από το δυναμικό του ΕΚΠΑ υπερβαίνει τους πλεονάζοντες που καταργούσε η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση της 13ης Οκτωβρίου. «Γι΄ αυτό προωθείται άμεσα νομοθετική ρύθμιση, ώστε οι διοικητικοί υπάλληλοι που έχουν ήδη παραπεμφθεί στο Πειθαρχικό Συμβούλιο και έχουν τεθεί σε αυτοδίκαιη αργία, να τεθούν σε διαθεσιμότητα και ισάριθμοι συνάδελφοί τους που είναι σε διαθεσιμότητα να επιστρέψουν στην εργασία τους».  Όπως επισημαίνει, τέλος, «όλα αυτά προϋποθέτουν ανοιχτά Πανεπιστήμια».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By