Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αποφυλακίζονται οι βαριά ασθενείς και οι κατάδικοι με μικρές ποινές

Την αποφυλάκιση κατάδικων που εκτίουν ποινές πρόσκαιρης κάθειρξης έως δέκα χρόνια και πάσχουν από σοβαρές ασθένειες, προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή με στόχο την αποσυμφόρηση των φυλακών

fylakes600_1401114
Σύμφωνα με την τροπολογία οι κατάδικοι θα πρέπει να έχουν εκτίσει τα 2/5 της ποινής τους και να πάσχουν από νοσήματα, όπως σκλήρυνση κατά πλάκας, ημιπληγία, παραπληγία ή έχουν υποβληθεί σε επέμβαση μεταμόσχευσης καρδιάς ή νεφρού ή έχουν καρκίνο ή είναι οροθετικοί.

Η τροπολογία που κατατέθηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης προβλέπει επίσης, την αποφυλάκιση και των κρατούμενων μητέρων που έχουν μαζί τους τα ανήλικα τέκνα τους.
Τα νοσήματα πάντως, θα πρέπει να προκύπτουν από έγγραφα δημόσιου θεραπευτικού ιδρύματος. Από την ρύθμιση εξαιρούνται ρητά όσοι έχουν καταδικαστεί για τρομοκρατία, παιδεραστία, οργανωμένο έγκλημα και κατάχρηση του Δημοσίου.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας «λόγοι υγείας των κρατουμένων στα καταστήματα κράτησης καθώς και λόγοι ανθρωπιστικοί για ευπαθείς ομάδες του σωφρονιστικού πληθυσμού επιβάλλουν την παρούσα ρύθμιση».

By