Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Απωδικοποίησαν μέσα σε 15 λεπτά σημείωμα- «γρίφο» για… 18 χρόνια

Αποκωδικοποίησε τα σημειώματα της γιαγιάς της με τη βοήθεια διάφορων χρηστών του διαδικτύου

note

Τα τελευταία 18 χρόνια προσπαθούσε να αποκωδικοποίησει τα σημειώματα που είχε γράψει η γιαγιά της, λίγο πριν πεθάνει από καρκίνο στον εγκέφαλο, αλλά μάταια. Χθες το απόγευμα, λοιπόν, σε μια ύστατη προσπάθεια να λύσει το «γρίφο» που βασάνιζε την οικογένεια της όλα αυτά τα χρόνια, αποφάσισε να ζητήσει βοήθεια στο ίντερνετ. Και φαίνεται πως ο «διαδικτυακός θεός» έβαλε το χέρι του!

Η γυναίκα που κρατούσε στα χέρια της το σημείωμα που βλέπετε στη φωτογραφία, δεν μπορούσε να κατανοήσει τι μπορεί να σημαίνουν όλα αυτά τα αρχικά που στοίβαξε η γιαγιά της σε ένα κομμάτι χαρτί, λίγο πριν πεθάνει από καλπάζουσα μορφή καρκίνου στον εγκέφαλο, δίνοντας ως πιθανότερη εξήγηση το να είναι απλά ασυναρτησίες. Ωστόσο, αποφάσισε να κάνει μια τελευταία προσπάθεια ανεβάζοντας ένα post στο site Ask Metafilter με τίτλο «Decoding cancer-addled ramblings» και ζητώντας απλά τη βοήθεια του κοινού.


«Η γιαγιά μου πέθανε το 1996 από καρκίνο. Δεν επικοινωνούσε τις δύο τελευταίες εβδομάδες της ζωής της, αλλά σε αυτό το διάστημα , άφησε τουλάχιστον 20 κάρτες με αυτά τα γράμματα πάνω τους. Τα ξαδέρφια μου κι εγώ ήμασταν μεταξύ 8-10 ετών τότε και νομίζαμε ότι απλά μας αφήνει έναν κωδικό. Προβληματιζόμαστε σχετικά εδώ και πολλά χρόνια δοκιμάζοντας διάφορους αλγόριθμους κρυπτογράφησης αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Μπορείτε να βοηθήσετε;»

Και (ω του θαύματος) οι users έσπευσαν να τη βοηθήσουν λύνοντας, μάλιστα, το μυστήριο σε μόλις 15 λεπτά!

Και η απάντηση είναι υπερβολικά απλή, τελικά. Πρόκειται για προσευχές.

Πρώτος ο χρήστης Harperpitt συνειδητοποίησε ότι η γιαγιά απλά χρησιμοποιούσε τα πρώτα γράμματα των λέξεων γράφοντας κατεβατά με προσευχές. Αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός πως υπήρξε μια ιδιαιτέρως θρησκευόμενη γυναίκα, άνοιξε τον «ασκό» των απαντήσεων με τους χρήστες να αποκωδικοποιούν όλα τα γράμματα, ένα προς ένα.

Πιο συγκεκριμένα τα τρία συνεχόμενα ΑΑΑ παραπέμπουν στο «Αμήν, αμήν, αμήν» και το TYAGF σημαίνει «Thank you Almighty God for…» (= Ευχαριστούμε τον Παντοδύναμο Θεό για…). Όσο για το κατεβατό OFWAIHHBTNTKCTWBDOEAIIIHFUTDODBAFUOTAWFTWTAUALUNITBDUFEFTITKTPATGFAEA, αυτό είναι απλά το Πάτερ Ημών!

«Our Father who art in Heaven, hallowed be thy name…» και ευλόγησον το μεγαλειώδες ίντερνετ, λοιπόν!

(Visited 1 times, 1 visits today)
By