Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Βεσυρόπουλος: Είναι δεδομένη η ανάγκη για ένα δίκαιο ενιαίο φόρο ακινήτων

Την κοινοβουλευτική μάχη του ΕΝΦΙΑ έδωσε για την ΝΔ ο βουλευτής Ημαθίας

apostolis2«Υπάρχει κανείς που πιστεύει ότι δεν πρέπει να υπάρχει ένας δίκαιος φόρος ακινήτων; Είμαστε εδώ για να τον συζητήσουμε και να προβούμε και σε διορθωτικές παρεμβάσεις, αν χρειαστεί» τόνισε κατά την ομιλία του στη Βουλή ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Απόστολος Βεσυρόπουλος, για τον Ενιαίο φόρο ακινήτων.

Αναφερόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ, «.Τι μας λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ότι θα θεσπίσει αφορολόγητο για τα ακίνητα κάτω των 300.000 ευρώ.Γνωρίζετε κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πόσα είναι τα ακίνητα άνω των 300.000 ευρώ και πόσο συρρικνώνετε έτσι την φορολογική βάση. Πως θα υπάρχουν φορολογικά έσοδα;» διερωτήθηκε ο βουλευτής της ΝΔ, σχολιάζοντας: «Απάντηση που να αντέχει σε κριτική, δεν υπάρχει. Ξέρετε, είναι πολύ εύκολο να χαϊδεύουμε αυτιά, είναι πολύ εύκολο να υποσχόμαστε τα πάντα στους πάντες.

«Στην οικονομία, μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν» εκτίμησε ο βουλευτής και πρόσθεσε: «Είναι δεδομένη η ανάγκη για ένα δίκαιο, ενιαίο φόρο ακινήτων». Με φόντο τις αντιδράσεις που σήκωσε ο φόρος στη «γαλάζια» κοινοβουλευτική ομάδα, «Τόσο εγώ όσο και άλλοι συνάδελφοι, καταθέσαμε προτάσεις, για να βελτιωθεί το νομοθέτημα, να είναι όσο το δυνατόν δικαιότερο σε κοινωνικό επίπεδο» σημείωσε ο κ.Βεσυρόπουλος, ανακοινώνοντας ότι «πολλές από τις προτάσεις μας έγιναν αποδεκτές, άλλες δεν έγιναν αποδεκτές».

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ.Βεσυρόπουλο, «στα αστικά ακίνητα, υπάρχει χαμηλότερη επιβάρυνση σε λαϊκές συνοικίες, σε σχέση με το ποσό που κατέβαλαν οι ιδιοκτήτες μέχρι σήμερα, για το ειδικό τέλος και τον ΦΑΠ.», αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Ένα ακίνητο στο Περιστέρι, μία κατοικία 110 τ.μ, στον τρίτο όροφο και με παλαιότητα 15 ετών, ο φόρος που αναλογούσε στον ιδιοκτήτη ήταν 514 ευρώ.Με το νέο νόμο, θα είναι 452 ευρώ. Υπάρχει μείωση 12.1%».

Σύμφωνα με το βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, στο νομοσχέδιο συμπεριλαμβάνονται «θετικές διατάξεις, όπως είναι η μείωση του φόρου μεταβίβασης στα ακίνητα».

«Τις προηγούμενες ημέρες, κάποιοι θέλησαν να δημιουργήσουν ένα τεχνητό διχασμό, ανάμεσα στους ιδιοκτήτες των αστικών και των αγροτικών ακινήτων.Φαίνεται, ότι σε αυτή τη χώρα, είναι δύσκολο για κάποιους να πορεύονται χωρίς διχαστικές λογικές» υποστήριξε ο κ. Βεσυρόπουλος, υπογραμμίζοντας: «το ακίνητο που δεν αξιοποιείται, είναι ξενοίκιαστο, δεν ηλεκτροδοτείται ή είναι ημιτελές, έχει κοινά χαρακτηριστικά. Είτε βρίσκεται σε αστική είτε σε ημιαστική ή αγροτική περιοχή».

Ανάμεσα στις διατάξεις του νομοσχεδίου, συμπεριλαμβάνεται τόσο η διετής «παράταση του ειδικού φορολογικού καθεστώτος για τα μικρά νησιά έως 3.100 κατοίκους», ενώ απαλλάσσονται «αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς με χαμηλό τζίρο, από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων και έκδοσης φορολογικών στοιχείων».

Αναφορικά με τους φορολογικούς ελέγχους στα σπίτια ελεύθερων επαγγελματιών που έχουν δηλωθεί ως επαγγελματική έδρα, [pullquote]«κατ” αρχήν έχουν προηγηθεί αυτοψίες από τις κατά τόπους ΔΟΥ στα σπίτια αλλά και ο ίδιος ο ελεύθερος επαγγελματίας, έχει αποδεχθεί τη διενέργεια ελέγχων εξ αρχής, με την έναρξη αλλά και τον προσδιορισμό της έδρας της επιχείρησής του» απάντησε ο κ.Βεσυρόπουλος, καταλήγοντας: «δεν αντιλαμβάνομαι γιατί επαγγελματίες που έχουν επαγγελματικούς χώρους και καταβάλουν ενοίκιο για αυτούς και δαπάνες συντήρησης, να υπόκεινται σε ελέγχους και όσοι χρησιμοποιούν ως έδρα την κατοικία τους, να μην ελέγχονται».[/pullquote]

(Visited 1 times, 1 visits today)
By