Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Από βδομάδα το άνοιγμα των κυπριακών τραπεζών;

Πολύ πιθανή η παράταση της τραπεζικής αργίας για τα υποκαταστήματα κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα

Του Νίκου Φιλιππίδη
 
 © FOSPHOTOSYiannis Kourtoglou
© FOSPHOTOS Yiannis Kourtoglou

Πιθανό κρίνεται, όσο περνούν οι ώρες χωρίς να βρίσκεται λύση στην Κύπρο, το ενδεχόμενο παράτασης της τραπεζικής αργίας για τα καταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και μετά την Τετάρτη. Κύπριοι αξιωματούχοι δήλωναν πριν την ψηφοφορία ότι την Πέμπτη θα επεκταθεί σίγουρα η τραπεζική αργία στην Κύπρο, άρα και στα υποκαταστήματα στην Ελλάδα.

Πλέον η κυρίαρχη εκτίμηση είναι ότι δεν πρέπει να περιμένει κανείς να κάνει τις συναλλαγές του σε ένα υποκατάστημα της Τράπεζας Κύπρου, της Λαικής και της Ελληνικής, πριν την προσεχή Δευτέρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι αναλήψεις και στις τρεις τράπεζες σήμερα, μέσω των ATMs ήταν φυσιολογικές και μόνο σε ελάχιστα ATMs χρειάστηκε πρόσθετη τροφοδοσία. Στα επιτελεία των τραπεζών αναφέρουν ότι οι “Ελληνες και κύπριοι καταθέτες στην Ελλάδα αντιδρούν με ψυχραιμία, ωστόσο κανείς δεν βάζει το χέρι του στη φωτιά τι θα γίνει τις επόμενες μέρες.
Ο παράγοντας που προβληματίζει σε κάθε περίπτωση το εγχώριο τραπεζικό σύστημα είναι πως θα αντιδράσουν οι εγχώριες καταθέτες των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα όταν θα ξεκινήσει εκ νέου η λειτουργία τους. Πως δηλαδή θα επηρεάσουν την ψυχολογία τους οι εξελίξεις των ημερών: εάν κινηθούν μαζικά για την απόσυρση των 14-15 δις. ευρώ που είναι καταθειμένα σε αυτές και ειδικά εάν επιλέξουν να αφήσουν τα χρήματα τους εκτός ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Στο μέτωπο των πιθανών ενδιαφερομένων για την απόκτηση των τριών κυπριακών τραπεζών, μετά την Τράπεζα Πειραιώς και η Alpha Bank υπέβαλε στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προσφορά για καταστήματα και των τριών τραπεζών στην Eλλάδα.[space size=»30″]
 
By