Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Από τα δισ. της ανακεφαλαιοποίησης δεν περισσεύουν… ούτε για σαμπάνια στη Ψαρού

 Οι παπαγάλοι των Τραπεζών… και η αλήθεια των αριθμών | Tεχνοκράτες αμερικάνικου οίκου είναι έτοιμοι να χαρακτηρίσουν ουκ ολίγα επιχειρηματικά δάνεια ως «επισφαλή» ή αλλιώς «κόκκινα»

Του Αντώνη Τάντουλου

leftaΕίναι αλήθεια πως η διαδικασία αναδιάρθρωσης των ελληνικών τραπεζών δεν είναι ούτε απλή, ούτε βεβαίως μια ανώδυνη υπόθεση από τη στιγμή που συμπεριλαμβάνει μειώσεις προσωπικού και ραγδαία συρρίκνωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας με ότι αυτό σημαίνει.

Συν του ότι οι τραπεζίτες γνωρίζουν πάρα πολύ καλά πως η έλευση των «ανθρώπων με τα μαύρα», όπως έχει βαφτίσει η αγορά τους επιθεωρητές της Black Rock, θα τους φέρει αργά ή γρήγορα μπροστά στην σκληρή πραγματικότητα των αριθμών. Δηλαδή προ της ανάγκης νέων κεφαλαιακών ενισχύσεων.

Οι πληροφορίες που κυκλοφορούν τις τελευταίες ημέρες πέριξ της πλατείας Συντάγματος είναι και συγκεκριμένες και κατηγορηματικές. Και θέλουν τους τεχνοκράτες του Αμερικάνικου Οίκου να είναι έτοιμοι να χαρακτηρίσουν ουκ ολίγα επιχειρηματικά δάνεια ως «επισφαλή» ή αλλιώς «κόκκινα», διαπιστώνοντας ότι μέχρι τώρα λογίζονταν ως «ενήμερα» δια της μεθόδου των αναχρηματοδοτήσεων.

Πρόκειται για ένα κλασικό και ευρέως γνωστό «τρικ» του τραπεζικού συστήματος που επί της ουσίας καλύπτει την ανικανότητα του δανειολήπτη να αποπληρώσει το χρέος του εκδίδοντας ένα νέο δάνειο μέσω του οποίου αποπληρώνεται το παλαιό. Ρίχνοντας την σκόνη κάτω από χαλί με άλλα λόγια.

Τι επιπέδου θα είναι τώρα οι νέες επισφάλειες δεν είναι εύκολο να το προσδιορίσουμε αυθαίρετα. Αν πάντως λάβουμε υπόψη μας κάποιες παραδοχές της αγοράς που συνηγορούν στο ότι τα επισφαλή δάνεια πλησιάζουν το 30% και πως ο ρυθμός αύξησης των επισφαλειών είναι από 1,5% έως 2% κάθε μήνα, τότε το μόνο σίγουρο είναι πως το «μαξιλάρι» των 13 δισ. ευρώ που λέει πως διαθέτει η Κυβέρνηση, απλά έχει γίνει ήδη καπνός.

xrimatistirio

Εντωμεταξύ επίσημα οι τράπεζες συμπεριφέρονται σαν να μην συμβαίνει τίποτα, αντιθέτως και προφανώς με την σύμφωνη γνώμη του βασικού τους μετόχου που είναι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε κάθε ευκαιρία διαλαλούν την ισχυρή τους κεφαλαιακή βάση και πως σύντομα θα αναλάβουν τον ρόλο τους στην πραγματική οικονομία.

«Επικοινωνιακή επίθεση κύρους» ονομάζεται αυτή η τακτική από τους λομπίστες.

Όμως η αγορά εξακολουθεί να διατηρεί τις επιφυλάξεις της και αυτό για κάποιον που διαθέτει μια σχετική χρηματιστηριακή εμπειρία φαίνεται δια γυμνού οφθαλμού και ξεκάθαρα στο ταμπλό του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, όπου όλες οι τραπεζικές μετοχές εξακολουθούν να διαπραγματεύονται σε απαξιωμένα επίπεδα.

Και το ταμπλό όπως λένε και οι παλαιοί χρηματιστές λέει πάντα την αλήθεια… όπως και οι αριθμοί.

Μια και η κουβέντα για αριθμούς, αν λάβουμε υπόψη μας πως σήμερα οι τραπεζικοί υπάλληλοι ανέρχονται περίπου στις 65 χιλ. και ο στόχος είναι ο άρρυθμος αυτός να συρρικνωθεί σε βάθος χρόνου κατά 20 χιλ., όπως και ότι ο μέσος όρος των αποζημιώσεων από τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου, κυμαίνεται στα 100 χιλ. ευρώ, μας κάνει ένα κονδύλι κοντά στα 2 δισ. ευρώ.

Οσα κεφάλαια δηλαδή συγκεντρώθηκαν από τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank και της Εθνικής.

Τι άποψη έχει άραγε για όλα αυτά το ΤΧΣ και τελικά πως θα τροφοδοτηθεί με ρευστότητα η οικονομία; Έκτος και αν πράγματι μας λένε την αλήθεια και λίαν συντόμως η μηχανή θα πάρει μπροστά.

Αν και κάποιοι «κακοπροαίρετοι» επιμένουν από τα 50 δις. της ανακεφαλαιοποίησης δεν περισσεύουν ούτε για να ανοίξεις μια σαμπάνια στην παραλία της Ψαρούς…

(Visited 1 times, 1 visits today)
By