Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Από την αρχή στα βαθιά η νέα κυβέρνηση

Κινητικότητα και ελλείμματα στον ΕΟΠΥΥ τα αγκάθια για την Αθήνα πριν τη συμφωνία με τρόικα για την δόση.

fosphotos.com | Panayiotis Tzamaros
fosphotos.com | Panayiotis Tzamaros

Τα περιθώρια προσαρμογής για τους περισσότερους υπουργούς της νέας κυβέρνησης είναι ελάχιστα. Για κάποιους, δε, ανύπαρκτα. Όπως για τον Κυριάκο Μητσοτάκη που καλείται με το… καλημέρα να διαχειρισθεί τις ελληνικές καθυστερήσεις ως προς το προαπαιτούμενο της κινητικότητας 12.500 υπαλλήλων εντός των επομένων ημερών.

Όπως και για τον Άδωνι Γεωργιάδη που, πριν καν πάψουν οι ψαλμοί κατά την ορκωμοσία του στο Προεδρικό, καλείται να βρει λύση για την τρύπα στα οικονομικά του ΕΟΠΥΥ.

Με την τρόικα να επιστρέφει, παγίως αυστηρή, σε λίγα 24ωρα και τη συμφωνία να πρέπει να κλείσει έως τις 8 Ιουλίου, ο κ. Σαμαράς, παρουσία και του Γιάννη Στουρνάρα, είχε χθες την πρώτη μακρά σύσκεψη για τα δύο ζητήματα.

Ως προς τον ΕΟΠΥΥ, που αναμένεται η θυσία του μόλις προ μηνών επιλεγέντα από τη ΝΔ Λ. Παπαγεωργόπουλου, εκτιμάται ότι υπάρχουν περιθώρια εξοικονομήσεων ώστε να αρθεί το αδιέξοδο.

Αντιθέτως, πολύ πιο σύνθετοι είναι οι χειρισμοί για την κινητικότητα. Η ελληνική πλευρά αναμένεται να ζητήσει παράταση στην υλοποίηση της δράσης, χωρίς όμως να καθυστερήσει η εκταμίευση της δόσης!

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, πάντως, μία εμπλοκή στο ελληνικό πρόγραμμα δεν επιθυμεί ούτε και η, συνήθως αυστηρή, τρόικα. Γι αυτό φαίνεται ότι προτάθηκε στην ελληνική πλευρά αντί για τα ονόματα όσων τεθούν σε διαθεσιμότητα να δώσει άμεσα τις… θέσεις από τις οποίες θα προέλθουν αυτοί και η διαδικασία να ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Ωστόσο, η τρόικα φαίνεται να διεκδικεί ταχύτατη ψήφιση όχι μόνον του νομοσχεδίου για τις συγχωνεύσεις φορέων αλλά και της διάταξης που ουσιαστικά θα βάζει τέλος στην καταχρηστική παραμονή χιλιάδων συμβασιούχων στο Δημόσιο, μέσω ασφαλιστικών μέτρων και προσωρινών δικαστικών εντολών.

Το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης, το οποίο έθεσε χθες ως απόλυτη προτεραιότητα ο πρωθυπουργός, εξαρτάται ευθέως από τις εξελίξεις στα δύο αυτά μέτωπα, χωρίς βέβαια να παραγνωρίζονται και τα αγκάθια στο οικονομικό επιτελείο (φορολόγηση ακινήτων, εισφορά 0,2% των επιχειρήσεων υπέρ ΟΑΕΕ).

Για τη δεύτερη κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά όλα τα υπόλοιπα μοιάζουν, επί του παρόντος, ήσσονος σημασίας καθώς το σύνθημα στο κυβερνητικό επιτελείο είναι «νυν υπερ πάντων η δόση…».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By