Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Αρβανιτόπουλος: «Ανοίξτε το Πανεπιστήμιο για να μην χαθεί το εξάμηνο»

Έκκληση Αρβανιτόπουλου στους εκπαιδευτικούς να ανοίξουν τα πανεπιστήμια. Για οικονομικές ατασθαλίες κατηγορείται ο Πελεγρίνης

fosphotos.com | Menelaos Myrillas
fosphotos.com | Menelaos Myrillas

Αποφασιστικής σημασίας κρίνονται οι αυριανές γενικές συνελεύσεις των διοικητικών υπαλλήλων στο πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο καθώς κατά την πολύωρη συνάντηση εκπροσώπων της ομοσπονδίας τους με τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο δεν υπήρξε το προσδοκώμενο αποτέλεσμα.

Ο υπουργός Παιδείας επανέλαβε στους διοικητικούς υπαλλήλους ότι δεν θα χάσουν τις δουλειές τους καθώς με την κινητικότητα θα εξασφαλίσουν άλλες θέσεις στις πανεπιστημιακές δομές. Ωστόσο, οι εκπρόσωποι της ομοσπονδίας, όπως ανέφεραν δεν έλαβαν από τον υπουργό τις εγγυήσεις που ζήτησαν.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο αποφάσισαν να απεργήσουν ως και την Παρασκευή. Στις γενικές συνελεύσεις της Πέμπτης θα γίνει ενημέρωση για το περιεχόμενο της συνάντησης και θα ληφθούν αποφάσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεων.

Μετά από τη συνάντηση, ο κ. Αρβανιτόπουλος αναφέρθηκε στο ζήτημα της πειθαρχικής δίωξης του πρύτανη του ΕΚΠΑ Θ.Πελεγρίνη:

«Ο εξορθολογισμός του Δημοσίου είναι εθνικός στόχος. Η διαθεσιμότητα ήταν για το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων εθνική υποχρέωση. Για την κυβέρνηση διαθεσιμότητα δεν σημαίνει απολύσεις. Στόχος της κυβέρνησης παραμένει η ορθολογική ανακατανομή του ανθρώπινου δυναμικού, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των υπηρεσιών στον δημόσιο τομέα δήλωσε ο υπουργός Παιδείας μετά τη συνάντηση με την Ομοσπονδία Διοικητικών Υπαλλήλων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και εκπροσώπους Συλλόγων Διοικητικών Υπαλλήλων των 8 Πανεπιστημίων που συμμετέχουν στη διαθεσιμότητα.

Ο πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Πελεγρίνης, σε αντίθεση με τους 7 Πρυτάνεις των άλλων Πανεπιστημίων, που επηρεάστηκαν από τη διαθεσιμότητα, με την απραξία του κράτησε και κρατά το Ίδρυμα κλειστό. Τον παρέπεμψα στο Πειθαρχικό Συμβούλιο για τους λόγους που κατανοεί ο κάθε Έλληνας και η κάθε Ελληνίδα, και τους οποίους ο ίδιος φρόντισε να αναδείξει σήμερα, πλαισιωμένος από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Οι καθηγητές και οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΚΠΑ πρέπει να ανοίξουν το Πανεπιστήμιο για να μην χαθεί το εξάμηνο» ανέφερε ο υπουργός.

Κατηγορίες κατά Πελεγρίνη για οικονομικές ζημίες 70 εκατ. ευρώ 

Εν τω μεταξύ βαριές κατηγορίες κατά του πρύτανη του πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόση Πελεγρίνη, ακόμη και για τη διαχείριση των οικονομικών του ΕΚΠΑ, διατυπώνει το Συμβούλιο του Ιδρύματος με ανοικτή του επιστολή προς την ακαδημαϊκή κοινότητα

Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, ο προέδρος του Συμβουλίου Διοίκησης του ΕΚΠΑ καθηγητής Δ. Μπερτσιμάς μιλώντας εκ μέρους του Συμβουλίου κατηγορεί τον κ. Πελεγρίνη ότι προκάλεσε οικονομική ζημιά ύψους άνω των 70 εκατομμυρίων ευρώ. Σε επιστολή του προς τα μέλη της ακαδημαική κοινότητας του ΕΚΠΑ που δημοσιεύει το «protothema.gr» προς την Ακαδημαϊκή Κοινότητα του ΕΚΠΑ , επισημαίνει ότι ο πρύτανης Θ. Πελεγρίνης «έχασε περισσότερα από 70 εκατομμύρια ευρώ από ζημίες του χαρτοφυλακίου κινητών αξιών, όταν ο ετήσιος προϋπολογισμός του ΕΚΠΑ είναι 18 εκατομμύρια ευρώ. Από τις ζημίες αυτές, €6.704.588,07 μόνον προέρχονται από την «αναγκαστική» διαχείριση της ΤτΕ κατά το PSI και οι υπόλοιπες από διαχείριση του χαρτοφυλακίου από τις υπηρεσίες του Πανεπιστημίου των οποίων προΐσταται».

pelegrinis800_020213

Ο κ. Μπερτσιμάς σημειώνει ότι ο κ. Πελεγρίνης δεν πρότεινε στο Συμβούλιο κανέναν Αναπληρωτή Πρύτανη με αρμοδιότητα τα οικονομικά, αναλαμβάνοντας προσωπικά εξ ολοκλήρου την ευθύνη και παρά το γεγονός ότι του συνεστήθη να ζητήσει το Πανεπιστήμιο τη γνώμη ειδικών επιστημόνων σε χρηματοπιστωτικά θέματα. Για τον λόγο αυτό αλλά και άλλους που επίσης δείχνουν σοβαρή οικονομική βλάβη του ΕΚΠΑ κατά την πρυτανεία του κ. Πελεγρίνη, το Συμβούλιο Ιδρύματος με την απόφασή του της 13ης Οκτωβρίου 2013 δεν ενέκρινε τον ισολογισμό του 2012 και ζήτησε ομόφωνα να γίνει άμεσα έλεγχος από ορκωτούς λογιστές τόσο στον Τακτικό Προϋπολογισμό όσο και στην εν γένει διαχείριση της Περιουσίας του Ιδρύματος καθώς και τον Ειδικό Λογαριασμό.

Στις αυριανές γενικές συνελεύσεις των διοικητικών υπαλλήλων στο πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεων.

Διαβάστε επίσης:
Επιμένει ο Αρβανιτόπουλος – Έστειλε στο πειθαρχικό τον Πελεγρίνη

(Visited 1 times, 1 visits today)
By