Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Αργεντινή: Eνώπιον των δικαστικών ο αντιπρόεδρος για υπόθεση διαφθοράς

Ο Μπουντού ελέγχεται από τις δικαστικές αρχές με την υποψία κατηγορίας καθώς θεωρείται ότι εκμεταλλεύτηκε τη θέση του και πλούτισε παράνομα

argentina-vicepresident

Ενώπιον των δικαστικών αρχών της Αργεντινής βρέθηκε τη Δευτέρα ο αντιπρόεδρος της χώρας Αμάντο Μπουντού ανακρινόμενος για περισσότερο από έξι ώρες για μια υπόθεση διαφθοράς η οποία χρονολογείται από το 2010.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που ένας αντιπρόεδρος ανακρίνεται από τις δικαστικές αρχές. Ο Μπουντού ελέγχεται από τις δικαστικές αρχές με την υποψία κατηγορίας καθώς θεωρείται ότι εκμεταλλεύτηκε τη θέση του και πλούτισε παράνομα. Όταν ήταν υπουργός Οικονομίας, το 2010 πιστεύεται ότι παρενέβη υπέρ μιας εταιρείας που ήταν στα πρόθυρα χρεοκοπίας, της Ciccone. Η εταιρεία αυτή έχει το μονοπώλιο της εκτύπωσης χαρτονομισμάτων στην Αργεντινή.

Ο δικαστής Αριέλ Λίχο τον κατηγορεί ότι εκμεταλλεύτηκε τη θέση του για να γλιτώσει την εταιρεία από τη χρεοκοπία και ότι μεροληπτούσε υπέρ των μετόχων της. Η εταιρεία τελικά γλίτωσε από τη χρεοκοπία Ο δικαστής πρέπει να αποφασίσει εντός 10 ημερών αν θα καταθέσει αγωγή εναντίον του αντιπροέδρου της Αργεντινής. Κατά την έξοδο από το δικαστήριο στο Μπουένος Άιρες, ο Αμάντο Μπουντού τόνισε ότι είναι αθώος, κάτι που επαναλαμβάνει εδώ και μήνες.

Ο Μπουντού, 51 ετών, είναι γαλλικής καταγωγής. Το περασμένο φθινόπωρο είχε αναλάβει προσωρινά καθήκοντα προέδρου της χώρας, την περίοδο που η Κριστίνα Κίρσνερ ανάρρωνε μετά από χειρουργική επέμβαση στο κεφάλι.

By