Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Αρνείται το διάλογο η Β. Κορέα

Προθεσμία 24ωρών δόθηκε χθές στο βορειοκορεατικό καθεστώς για να αποδεχθεί την πρόταση διαλόγου της Νότιας Κορέας, που αφορά τον αποκλεισμό της κοινής βιομηχανικής ζώνης της Κενσόνγκ.

Copyright: Reuters | Ju-min Park
Copyright: Reuters | Ju-min Park

«Αν οι νοτιοκορεατικές μαριονέτες συνεχίσουν να επιδεινώνουν την κατάσταση, θα αναγκαστούμε να πάρουμε οριστικά και σοβαρά μέτρα», ήταν η απάντηση της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας της Βόρειας Κορέας, σύμφωνα με το πρακτορείο Yonhap.

Η Πιονγκγιάνγκ απαγόρευσε την πρόσβαση στις εγκαταστάσεις του Κεσόνγκ, που βρίσκεται στο βορειοκορεατικό έδαφος περίπου 10 χιλιόμετρα από τα σύνορα των δύο χωρών και απέσυρε τους 53.000 εργαζόμενους της σε αυτό.

Οι ΗΠΑ από τη μεριά τους, μέσω του αρχηγού του αμερικανού Γενικού Επιτελείου, στρατηγού Μάρτιν Ντέμπσεϊ, ανακοίνωσαν πως τα αμερικανικά στρατεύματα είναι έτοιμα για κάθε ενδεχόμενο σε περίπτωση πρόκλησης από την πλευρά της Πιονγκγιάνγκ. «Κάνουμε τα πάντα για να αποτρέψουμε τη Βόρεια Κορέα από κάθε πρόκληση», τόνισε ο Ντέμπσεϊ, μιλώντας σε αμερικανούς στρατιώτες στην αεροπορική βάση Γιοκότα, δυτικά του Τόκιο. «Μπορώ να σας εγγυηθώ πως είμαστε έτοιμοι μαζί με τους Ιάπωνες συμμάχους μας να προστατεύουμε τους αμερικανούς και ιάπωνες πολίτες, τις εγκαταστάσεις μας και τις δικές τους», πρόσθεσε.

Χθες Πέμπτη, αξιωματούχος του ιαπωνικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε πως οι σχέσεις με τις ΗΠΑ αποτελούν για την Ιαπωνία «τη σημαντικότερη προτεραιότητα».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By