Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Αρνείται εμπλοκή στην υπόθεση Σνόουντεν η Ρωσία

Αγνοούνται τα ίχνη του ανθρώπου που αποκάλυψε το σύστημα παρακολούθησης PRISM στις ΗΠΑ

snowden

Καμιά εμπλοκή με τα σχέδια διαφυγής του πρώην ειδικού συμβούλου των ΗΠΑ στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (NSA), Έντουαρντ Σνόουντεν, που κατηγορείται για κατασκοπεία από την Ουάσινγκτον, δεν έχει η Ρωσία όπως διεμήνυσε δια του υπουργού Εξωτερικών.

Απαντώντας στις «αβάσιμες και απαράδεκτες» εγκλήσεις των ΗΠΑ ο Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε ότι ο Σνόουντεν δεν πέρασε σε ρωσικό έδαφος.

«Δεν είμαστε με κανένα τρόπο αναμειγμένοι είτε με τον κ. Σνόουντεν και τις σχέσεις του με τη δικαιοσύνη στις ΗΠΑ είτε με τις κινήσεις του ανά τον κόσμο» είπε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας και συνέχισε: «Επέλεξε μόνος του τη διαδρομή του. Εμείς μάθαμε σχετικά από τα μέσα ενημέρωσης. Δεν πέρασε στο ρωσικό έδαφος.»

«Θεωρούμε τις προσπάθειες να κατηγορηθεί η Ρωσία για παραβίαση της νομοθεσίας των ΗΠΑ και τα περί ανάμειξης στην υπόθεση ως απολύτως αβάσιμες και απαράδεκτες», επεσήμανε ο Σ. Λαβρόφ.

Ο Σνόουντεν έχει κάνει αίτηση για χορήγηση πολιτικού ασύλου στον Ισημερινό ενώ οι ΗΠΑ έχουν ανακαλέσει το διαβατήριο του.  Πληροφορίες ανέφεραν τη Δευτέρα ότι βρισκόταν στη Ρωσία, όπου φέρεται να είχε φτάσει από το Χονγκ Κονγκ, και από εκεί σκόπευε να μεταβεί στην Αβάνα, στην Κούβα. Μέχρι αυτή την ώρα παραμένει άγνωστο το που βρίσκεται καθώς δημοσιογράφοι που είχαν επβιβαστεί στην πτήση της ρωσικής Αεροφλότ με την οποία φερόταν ότι θα ταξιδέψει στην Κούβα δήλωσαν ότι ο Σνόουντεν δεν επιβιβάστηκε.

Στο μεταξύ και η Κίνα επικρίνει τις ΗΠΑ για τις κατηγορίες που της απέδωσε σχετικά με την υπόθεση. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών είπε ότι η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ χειρίστηκε την υπόθεση σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Οι κατηγορίες της Ουάσινγκτον σύμφωνα με τις οποίες το Πεκίνο βοήθησε τον Εντουαρντ Σνόουντεν να φύγει από το Χονγκ Κονγκ παρά την έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος του από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης είναι «αβάσιμες», δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χουά Τσουνίνγκ.

«Δεν είναι λογικό εκ μέρους των ΗΠΑ να αμφισβητούν τη διαχείριση από το Χονγκ Κονγκ υποθέσεων που είναι σύμφωνη με τον νόμο, και οι κατηγορίες κατά της κεντρικής κινεζικής κυβέρνησης είναι αβάσιμες. Η Κίνα δεν μπορεί να το ανεχτεί αυτό», δήλωσε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χουά Τσουνίνγκ, σε συνέντευξη Τύπου.

Στην Ουάσινγκτον οι εκπρόσωποι της προεδρίας και της διπλωματίας Τζέι Κάρνεϊ και Πάτρικ Βέντρελ κατηγόρησαν το Πεκίνο ότι «σκόπιμα επέλεξε να απελευθερώσει έναν φυγά παρά το ένταλμα σύλληψης σε βάρος του» και παρά το μη έγκυρο διαβατήριό του.

Ο Αμερικανός υπ. Εξωτερικών, Τζον Κέρι, είπε τη Δευτέρα ότι είναι «πολύ απογοητευτικό» και «βαθιά ανησυχητικό» που ο Σνόουντεν μπόρεσε να ταξιδέψει ανενόχλητος από το Χονγκ Κονγκ στη Μόσχα.

Με πληροφορίες από BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By