Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Αρνείται να δώσει όπλα στους Σύρους Κούρδους ο Ερντογάν

Κατηγορώντας το Κόμμα της Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) ότι είναι «τρομοκρατική οργάνωση»

irak kourdoi

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέρριψε τις εκκλήσεις προς τη χώρα του προκειμένου να προμηθεύσει με όπλα τους Κούρδους μαχητές στη Συρία, κατηγορώντας το Κόμμα της Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), το ισχυρότερο συριακό κουρδικό κόμμα, ότι είναι «τρομοκρατική οργάνωση».

Σύμφωνα με τον Ερντογάν το κόμμα είναι πανομοιότυπο με το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK, εκτός νόμου στην Τουρκία), το οποίο διεξάγει ανταρτοπόλεμο κατά των τουρκικών δυνάμεων τα τελευταία 30 χρόνια διεκδικώντας αυτονομία στα νοτιοανατολικά.

Ο ένοπλος βραχίονας του PYD, οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), έχει εμπλακεί σε μάχες τις τελευταίες εβδομάδες με τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), προσπαθώντας να αποκρούσει την έφοδο των τζιχαντιστών στο Κομπάνι.

«Ετέθη ζήτημα παράδοσης όπλων στο PYD για να σχηματισθεί ένα μέτωπο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Για εμάς, το PYD είναι πανομοιότυπο με το PKK, πρόκειται για μια τρομοκρατική οργάνωση», δήλωσε ο Ερντογάν στο αεροσκάφος με το οποίο επέστρεψε μετά την επίσημη επίσκεψή του στο Αφγανιστάν.

«Θα ήταν λάθος» να περιμένει κανείς «ότι θα πούμε «ναι» στους Αμερικανούς συμμάχους μας στο NATO», σχετικά με το αίτημα «να προσφέρουμε υποστήριξη αυτού του είδους» στους Σύριους Κούρδους αντάρτες, τόνισε ο Ερντογάν, σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ εκτίμησε την Τρίτη ότι η Τουρκία θα έπρεπε να έχει «ανοίξει εντελώς» τα σύνορά της με τη Συρία, για να επιτρέψει να φθάσει βοήθεια στους Κούρδους υπερασπιστές του Κομπάνι και να αρθεί η πολιορκία της πόλης από τους μαχητές του ΙΚ.

Το Αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών αποκάλυψε την Πέμπτη ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν το Σαββατοκύριακο για πρώτη φορά με Σύρους Κούρδους του PYD.

By