Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Αρνείται να καταθέσει στους Γερμανούς ο Σνόουντεν

«Δεν έχει το χρόνο και δεν αισθάνεται την ανάγκη»

snowden

Δεν επιθυμεί να καταθέσει στην επιτροπή των Γερμανών βουλευτών για την υπόθεση των παρακολουθήσεων της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA), ο Έντουαρντ Σνόουντεν, ο πρώην τεχνικός σύμβουλος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, σύμφωνα με τον δικηγόρο του.

«Ούτε ο εντολέας μου, ούτε και εγώ βλέπουμε να υπάρχει ανάγκη για μια τέτοια κατάθεση«, υπογράμμισε ο Βόλφγκανγκ Κάλεκ, δικηγόρος από το Αμβούργο που εκπροσωπεί τον Σνόουντεν στη Γερμανία.

Ο Σνόουντεν «δεν έχει το χρόνο και δεν αισθάνεται την ανάγκη» για συνάντηση με τους Γερμανούς βουλευτές, έγραψε ο Κάλεκ σε μήνυμά του που απευθύνεται στην επιτροπή, το οποίο ήρθε στη δημοσιότητα από το περιοδικό Σπίγκελ. Πρόσθεσε όμως ότι ο πελάτης του «είναι έτοιμος να συμβάλει στην αποσαφήνιση όλων των ερωτημάτων (…) γραπτώς«.

Στις αρχές του μήνα τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής για τις παρακολουθήσεις της NSA είχαν ανακοινώσει ότι θα ήθελαν να ακούσουν τον Σνόουντεν, ο οποίος έχει ζητήσει άσυλο στη Μόσχα.

Μάλιστα, οι βουλευτές του Χριστιανοδημοκρατικού (CDU) και του Σοσιαλδημοκρατικού (SPD) κόμματος σχεδίαζαν να πάνε οι ίδιοι στην πρωτεύουσα της Ρωσίας για να συναντηθούν μαζί του.

Αντιθέτως, οι βουλευτές της ριζοσπαστικής αριστεράς (Die Linke) και των Πρασίνων, που ζητούσαν να πάει ο Σνόουντεν στο Βερολίνο και εν ανάγκη να του δοθεί άσυλο στη Γερμανία, είχαν ανακοινώσει ότι δεν υπήρχε περίπτωση να συμμετάσχουν σε αυτήν την «πολιτικοτουριστική εκδρομή«, όπως την χαρακτήρισε η βουλευτής Μαρτίνα Ρένερ.

By