Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Αρνείται να παραιτηθεί ο Γιανούκοβιτς

«Γίνεται ένα πραξικόπημα που έχει σκοπό να διαλύσει τη χώρα» τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος

Ukraine

«Δεν παραιτούμαι» τόνισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτρο Γιανούκοβιτς από το Χάρκοβο, περιφέρεια στα ανατολικά της χώρας, και ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση ζητάει την παραίτηση του. Ακόμα, σημείωσε ότι δεν πρόκειται να φύγει από τη χώρα, όπως του έχουν ζητήσει πολλοί Δυτικοί αξιωματούχοι.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο Ιντέρφαξ, ο κ. Γιανούκοβιτς σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ανέφερε ότι γίνεται ένα πραξικόπημα το τελευταίο χρονικό διάστημα που έχει στόχο να αποσταθεροποιήσει και να οδηγήσει σε διχασμό την Ουκρανία.

Ο Ουκρανός πρόεδρος σημείωσε στο διάγγελμα του ότι οι διεθνείς μεσολαβητές δεν τήρησαν τις εγγυήσεις ασφάλειας των πολιτών της Ουκρανίας, ενώ παραδέχτηκε πως μέλη της κυβέρνησης του πήγαν με την αντιπολίτευση υπό το φόβο για τη ζω τους.

Για τους διαδηλώτες, ανέφερε ότι υπάρχει μεταξύ τους ένα μεγάλο κομμάτι που αποτελείται από ναζιστικές ομάδες.

Σημειώνουμε από τον στρατό της Ουκρανίας υπήρξε επίσημη ανακοίνωση που τόνισε πως «δεν πρόκειται οι στρατιωτικές δυνάμεις να εμπλακούν στις πολιτικές αντιπαλότητες».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Γούιλιαμ Χαγκ ανάρτησε στο προσωπικό του λογαριασμό του στο twitter το εξής: «Συμφώνησα με τον Γερμανό ΥΠΕΞ, Σταϊνμάγερ πως θα υποστηρίξουμε άλλη κυβέρνηση στην Ουκρανία και θα πιέσουμε για ένα μεγάλο οικονομικό πακέτο οικονομικής στήριξης από το ΔΝΤ».

Την ίδια ώρα οι οπαδοί της αντιπολίτευσης αναμένουν την απελευθέρωση της Γιούλια Τιμοσένκο (πρώην προέδρου της χώρας που έχει οδηγηθεί στη φυλακή με κατηγορίες για διαφθορά) με τις τελευταίες πληροφορίες να αναφέρουν ότι η διαδικασία μπορεί να πάρει έως και 2 ώρες.

By