Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Αρχίζει η συζήτηση στη Γερουσία για τον Μπερλουσκόνι

Ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

berlusconi 01Η αποπομπή ή όχι του Σίλβιο Μπερλουσκόνι από τη Γερουσία της Ιταλίας,μετά την καταδίκη του για φοροδιαφυγή, θα εξεταστεί από σήμερα σε επιτροπή του σώματος.

Στο μεταξύ την Κυριακή έγινε γνωστό ότι οι συνήγοροι υπεράσπισης του Ιταλού πρώην πρωθυπουργού κατέθεσαν στην αρμόδια επιτροπή της ιταλικής γερουσίας, η οποία θα πρέπει να αποφανθεί σχετικά με την αποπομπή του πρώην Καβαλιέρε, αντίγραφο προσφυγής του στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου.

Όπως αναφέρει στην διαδικτυακή της έκδοση η εφημερίδα «La Repubblica» με την προσφυγή αυτή, ο Μπερλουσκόνι ζητεί από το Δικαστήριο να αποφανθεί σχετικά με την εφαρμογή του νόμου Σεβερίνο, στον οποίο βασίζεται η όλη διαδικασία έκπτωσης του από το αξίωμα του γερουσιαστή.

Η θέση των συνηγόρων υπεράσπισης του Ιταλού καναλάρχη και πολιτικού είναι ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση, ο νόμος Σεβερίνο δεν πρέπει να εφαρμοσθεί, διότι το αδίκημα για το οποίο καταδικάσθηκε ο Μπερλουσκόνι από τον ιταλικό Άρειο Πάγο, πριν από πέντε εβδομάδες, διαπράχθηκε πολύ νωρίτερα από την έγκριση του εν λόγω νόμου.

Με τον τρόπο αυτό, ο επικεφαλής της ιταλικής κεντροδεξιάς θα προσπαθήσει να «κερδίσει χρόνο» και να αναβάλει την οριστική απόφαση της επιτροπής της γερουσίας, αλλά και την μετέπειτα ψήφο του Σώματος επί της αποπομπής του.

Πάντως η διαδικασία αυτή πιθανώς να διαρκέσει πολλές εβδομάδες.

Το θέμα προκαλεί ανησυχία για την κυβερνητική συνοχή στην Ιταλία καθώς σημαντικά στελέχη του κόμματος του Μπερλουσκόνι – «Λαός της Ελευθερίας» (PDL)- έχουν απειλήσει ότι θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Ενρίκο Λέτα, εάν αφαιρέσουν τη θέση του Μπερλουσκόνι από τη Γερουσία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By