Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Αρχίζουν εκ νέου τα έργα στο Φαληρικό Δέλτα

Συνολικού ύψους 362 εκατ. ευρώ είναι ο προϋπολογισμός των έργων

D17B89583416F9B577D597E7B71F059E

Προχωράνε τα σχέδια ανάπλασης του φαληρικού όρμο, τα οποία είχαν «βαλτώσει».

Τα έργα, τα οποία αφορούσαν μια περιοχή 750 στρεμμάτων -από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ) στην εκβολή του Κηφισού ως και το Κλειστό Γυμναστήριο Τάε Κβον Ντο– δεν κατάφεραν να ενταχθούν σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
Το απαραίτητο Προεδρικό Διάταγμα εκδόθηκε με μεγάλη καθυστέρηση, τον περασμένο Δεκέμβριο, με συνέπεια να είναι αδύνατη η ένταξή τους στο ΕΣΠΑ 2007-2013. Κι αυτό παρότι οι μελέτες και τα τεύχη δημοπράτησης είχαν παραδοθεί πριν από ενάμισι χρόνο. Όσο για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, αυτή τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση μόλις πριν από λίγες ημέρες.
Στη πολύωρη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη, προκειμένου να ξεπεραστούν οι αγκυλώσεις και να προχωρήσει η ανάπλαση της περιοχής, συμμετείχαν ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός και οι Γενικοί Γραμματείς Περιβάλλοντος Σωκράτης Αλεξιάδης, Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος, Επενδύσεων και Ανάπτυξης Γιώργος Γιαννούσης και Τουριστικών Υποδομών Γιάννης Πυργιώτης.
Ο κ. Μανιάτης βρίσκεται ήδη σε συνεννόηση με τους συναρμόδιους υπουργούς Ανάπτυξης και Υποδομών Κωστή Χατζηδάκη και Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ώστε να ενταχθούν τα έργα ανάπλασης του Φαληρικού όρμου στο Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης (ΣΕΣ) 2014 – 2020.
Ο σχεδιασμός προβλέπει τρία έργα:
Το πρώτο θα έχει προϋπολογισμό 170 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει τα συγκοινωνιακά και αντιπλημμυρικά έργα.
Το δεύτερο, με προϋπολογισμό 175 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη διαμόρφωση μιας έκτασης 530 στρεμμάτων σε μητροπολιτικό πάρκο, καθώς και την κατασκευή τριών υπόγειων χώρων στάθμευσης.
Για το τρίτο προβλέπονται 17 εκατ. ευρώ για την κατασκευή των λιμενικών έργων και των προβλητών περιπάτου, τη διαμόρφωση της τεχνητής παραλίας και των νησίδων προστασίας.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, σε ένα δεκαπενθήμερο θα έχει προσδιοριστεί το πώς θα προχωρήσουν τα έργα.
By