Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Ασκήσεις… πυρασφάλειας στην Κουμουνδούρου

Ναι με… αστερίσκους για την απλή αναλογική της ΔΗΜΑΡ

Του Νίκου Ανδριόπουλου

syriza11Με αμηχανία και χωρίς διάθεση να δοθεί περαιτέρω συνέχεια στις δηλώσεις Γλέζου αντιμετωπίζουν το νέο κρούσμα εσωκομματικής αντιπολίτευσης στο ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για «καλοπροαίρετη κριτική που λαμβάνεται υπόψη στην επικοδομητική διαβούλευση». Είναι εμφανές ότι στην αξιωματική αντιπολίτευση οι δηλώσεις του ιστορικού στελέχους της Αριστεράς έχουν φέρει σε δύσκολη θέση την ηγεσία του κόμματος, που ναι μεν καλύπτει τον βουλευτή Επικρατείας με στρογγυλεμένες προσεγγίσεις αλλά κρατά και κάποιες αποστάσεις ασφαλείας.

Ενδεικτική είναι η δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτη, σύμφωνα με την οποία «ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και καιρό προσπαθεί και κάθε μέρα νομίζω το κάνει και με τον καλύτερο τρόπο να είναι όσο το δυνατό πιο πειστικός. Γι” αυτό και είναι εδραιωμένη πια η εκτίμησή μας ότι βρίσκει ανταπόκριση η πολιτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Γι” αυτό κι εμείς είμαστε απ” αυτούς που δεν φοβόμαστε ανά πάσα στιγμή να κριθούμε από τον ίδιο το λαό, ο οποίος θα κρίνει και το βαθμό πειστικότητας του κάθε προγράμματος και του κάθε κόμματος».

Στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί νωρίτερα και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, σημειώνοντας ότι «Δεν παριστάνουμε τους τέλειους. Εκλαμβάνω την παρατήρηση του Μανώλη Γλέζου, τον οποίο σέβομαι και εκτιμώ απεριόριστα, ως μία προτροπή προς τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει πιο πειστική την πρότασή του για την οικονομία και την καθημερινότητα. Να πείθουμε καθημερινά και περισσότερους και περισσότερο».

Πάντως με δεικτικό τρόπο σχολίασαν στελέχη της Κουμουνδούρου την παρέμβαση Τατσόπουλου, ο οποίος παρομοίασε τον Μ. Γλέζο με τον «γεροντάκο στον Αστερίξ με τη θεογκόμενα», κάνοντας λόγο για… λίγα δευτερόλεπτα δημοσιότητας μετά από καιρό στην «κατάψυξη».

Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις με τα κρούσματα «απείθειας» στο ΣΥΡΙΖΑ, ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να παρουσιάσει η επόμενη σύγκληση της ΚΟ του κόμματος, στην οποία ο κ. Σκουρλέτης προχθές παρέπεμψε τα εσωτερικά ζητήματα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ναι με… αστερίσκους στην απλή αναλογική

Το άδεισμα στον Πέτρο Τατσόπουλο ωστόσο φάνηκε και από την απάντηση του Π. Σκουρλέτη για την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών που έφερε με πρότασή της η ΔΗΜΑΡ και την υιοθέτηση της απλής αναλογικής.

Μόλις λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις Τατσόπουλου, σύμφωνα με τις οποίες «η απλή αναλογική στις δεδομένες συγκυρίες θα οδηγούσε στην ακυβερνησία», ο Πάνος Σκουρλέτης σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει κάθε πρόταση που είναι στην κατεύθυνση της «άδολης απλής αναλογικής», υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι σχετική πρόταση είχε καταθέσει και η Κουμουνδούρου από το 2012. Κύκλοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης ωστόσο, μιλώντας στο thepaper.gr, σημειώνουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ ναι μεν τάσσεται επί της αρχής υπέρ κάθε κίνησης προς την απλή αναλογική και την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, αλλά «δεν θα υπερσπιστεί αποσπασματικές προτάσεις που έχουν ως στόχο επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και όχι ουσία».

«Να σταματήσουμε να παίζουμε με τα νόθα, καλπονοθευτικά συστήματα, τα οποία αποτέλεσαν τη σανίδα σωτηρίας του διεφθαρμένου δικομματισμού τις προηγούμενες δεκαετίες» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πάνος Σκουρλέτης, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «χρειάζεται μια συνολική μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By