Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

«Ασπιρίνη» στις πληγές των μισθωτών το δώρο Χριστουγέννων

Συνεχίζονται τα προβλήματα στην αγορά εργασίας με τις καταβολές των  δεδουλευμένων

anergia

Μπορεί ο κόσμος του εμπορίου να αναμένει την αναζωογόνηση της αγοράς μέσω της καταβολής του δώρου των Χριστουγέννων, ωστόσο η κατάσταση για τους ιδιώτες μισθωτούς εξακολουθεί να θυμίζει «κρανίου τόπο». Όπως αναφέρει το «Έθνος», περίπου ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι κατά μέσο όρο για περισσότερο από ένα μήνα. Μόνο τέσσερις στους δέκα εργαζόμενους παίρνει κανονικά το μισθό του και χωρίς καθυστέρηση, ενώ οι περισσότεροι περιμένουν υπομονετικά μέχρι να τους καταβληθεί ο μισθός ή έστω ένα «χαρτζιλίκι» που τείνει να αντικαταστήσει την καταβολή ολόκληρου του μισθού κάθε μήνα.

Εν τω μεταξύ, πολλοί από τους υπαλλήλους ενδέχεται φέτος να μην πάρουν ούτε το δώρο των Χριστουγέννων παρά τις διώξεις που προβλέπει ο νόμος, αφού η μη εμπρόθεσμη πληρωμή επισύρει αυτόφωρο.

Κατά την ΓΣΕΕ όλο και περισσότεροι τηλεφωνούν στα γραφεία της συνομοσπονδίας ρωτώντας τι μπορούν να κάνουν σε περίπτωση μη καταβολής του δώρου, καθώς ήδη τους χρωστούν μισθούς.

Μάλιστα, τα τελευταία τέσσερα χρόνια αυξήθηκαν οι καταγγελίες για το δώρο και αφορούσαν κατά μέσο όρο περίπου σε 300 επιχειρήσεις και 4.000 εργαζομένους ετησίως.

Σύμφωνα με την εφημερίδα οι συνήθεις μέθοδοι που χρησιμοποιούν οι εργοδότες είναι:

-Να δώσουν σε είδος αντί για χρήμα το δώρο (τρόφιμα, καύσιμα κ.λπ.).

-Να πείσουν τους εργαζομένους ότι έχει καταργηθεί (επειδή καταργήθηκε για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους).

-Να το παζαρέψουν, δίνοντας το μισό ή τμήμα του υποχρεώνοντας τον εργαζόμενο να υπογράψει πως το εισέπραξε ολόκληρο.

Όπως επισημαίνει η ΓΣΕΕ, ήδη στην συνομοσπονδία έχουν καταφτάσει οι πρώτες καταγγελίες για «παζάρια» στο δώρο, δεδομένου και ότι η καταβολή του δώρου έληξε το Σάββατο 21 Δεκέμβρη.

Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας βρίσκεται σε ετοιμότητα και τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη με στελέχη του ΣΕΠΕ και τους ελεγκτές του ΙΚΑ, ώστε να ενταθούν οι έλεγχοι τις μέρες των γιορτών για κάθε μορφή παραβατικότητας.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By