Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Ασφαλείς οι Έλληνες στην Ουκρανία

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο έλληνας πρέσβης στο Κίεβο, κ. Βασίλης Παπαδόπουλος, για το μέλλον των ομογενών στη χώρα, μετά τις δραματικές εξελίξεις

ukraine-crisis635

Όπως ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, «οι έλληνες ομογενείς είναι ασφαλείς, καθώς δεν σημειώνονται επεισόδια στη Μαριούπολη και την Οδησσό όπου υπάρχουν ελληνικές κοινότητες. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι αισθάνονται αμήχανα με την επικράτηση της αντιπολίτευσης, καθώς η περιοχή είναι προπύργιο του Γιανουκόβιτς».

Ο έλληνας πρέσβης ξεκαθάρισε στον ΣΚΑΪ ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα ούτε με την κατάργηση του νόμου του 2012 για τις μειονοτικές γλώσσες που ψηφίστηκε από την ουκρανική βουλή στις αρχές της εβδομάδας. Όπως είπε χαρακτηριστικά, επανήλθε το προηγούμενο καθεστώς, σύμφωνα με το οποίο επίσημη γλώσσα στη διοίκηση είναι μόνο η Ουκρανική. Ο νόμος του 2012 είχε εντάξει στις επίσημες γλώσσες που μπορούν να χρησιμοποιούνται στη διοίκηση τα ρωσικά, τα ρουμανικά και τα ελληνικά: «Δεν θεωρώ ότι θίγονται οι Έλληνες, καθώς δεν έχει να κάνει με τη χρήση της γλώσσας καθαυτής, αλλά μόνο με την επίσημη γλώσσα που χρησιμοποιείται στη διοίκηση», τόνισε.

By