Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Στροφή προς την ιδιωτική ασφάλιση

Η ασφαλιστική εταιρεία Μinetta μιλά στο ThePaper για την ιδιωτική ασφάλιση, τα προβλήματα, αλλά και για τα νέα πακέτα παροχών

LOGO_40_MINETTAΗ υποβάθμιση των υπηρεσιών της δημόσιας υγείας, καθώς και τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ταμεία ασφάλισης έχουν στρέψει τους πολίτες προς την ασφαλιστικές εταιρείες, σύμφωνα με αποκλειστική συνέντευξη της εταιρείας Minetta στο  ThePaper.

Επίσης,  λόγω της συρρίκνωση των μισθών και των συντάξεων, η Minetta αναφέρει ότι έχουν δημιουργηθεί πιο ελκυστικά πακέτα για τους πελάτες, από πλευράς καλύψεων, (όπως για παράδειγμα μία επιδοματική κάλυψη σε περίπτωση ολικής καταστροφής του αυτοκινήτου), όπως και στα ασφάλιστρα.

Η εταιρεία επισημαίνει ακόμη ότι μετά την επιτυχή προώθηση των προγραμμάτων αυτοκινήτου, ακολουθεί εντός των επομένων μηνών η παρουσίαση των νέων ολοκληρωμένων προγραμμάτων πυρός, τα οποία και αυτά θα προσφέρουν ουσιαστικές καλύψεις με προσιτά ασφάλιστρα. Παράλληλα, γίνεται σχεδιασμός νέων προγραμμάτων ζωής και συμπληρωματικών καλύψεων πάνω στην ίδια βάση, αυτή της ισοβιότητας.

Όλη η συνέντευξη:

Πόσο επηρέασε η οικονομική κρίση την ασφαλιστική αγορά; (δεδομένου ότι μειώθηκαν τα εισοδήματα των μισθωτών, μειώθηκε η ζήτηση ασφαλιστικών προϊόντων;)

Η ασφαλιστική συνείδηση βρισκόταν σε χαμηλά επίπεδα προ κρίσης. Λαμβάνοντας υπ’όψιν την διείσδυση της ιδιωτικής ασφάλισης στις λοιπές χώρες της Ευρώπης (ο μέσος όρος είναι 5,4% ενώ στην Ελλάδα 0,9% σύμφωνα με την έρευνα του ComiteEuropeendesAssurances 2009-2010), θα μπορούσε να αυξηθεί και στην Ελλάδα. Με την συνεχιζόμενη μείωση των εισοδημάτων όμως, βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον οι προοπτικές δεν είναι ευοίωνες. Υπολογίζεται ότι η ασφάλιση των κατοικιών, λόγω και των στεγαστικών δανείων, κάλυπτε το 18% του συνόλου αυτών προ 5ετίας. Σήμερα το ποσοστό των ασφαλισμένων κατοικιών υπολογίζεται ότι ανέρχεται στο 10%. Είναι φανερό λοιπόν ότι η ασφάλιση είναι η τελευταία δαπάνη την οποία εχουν σκοπό να πραγματοποιήσουν οι πολίτες της χώρας μας, αντίθετα από αυτό που θα πίστευε κάποιος δεδομένης της αντικειμενικής δυσκολίας ειδικότερα σε περιόδους κρίσης να αντιμετωπίσει ζημιές οι οποίες μπορεί να είναι ανεπανόρθωτες.

Βλέπετε μια στροφή των πολιτών στις ασφαλιστικές εταιρείες, λόγω και των περικοπών συλλήβδην στην υγεία; (π.χ. αύξηση στην τιμή του εισιτηρίου στα νοσοκομεία)

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία συνεχής ανάπτυξη του κλάδου υγείας, λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα ταμεία ασφάλισης  και λόγω της συνεχούς υποβάθμισης των υπηρεσιών της δημόσιας υγείας. Στον κλάδος ζωής από την άλλη πλευρά  παρατηρείται μία συρρίκνωση παρόλο που θα περίμενε κάποιος το αντίθετο λόγω της προστασίας που προσφέρει. Ιστορικά η προστασία που προσφέρεται ήταν και η δημιουργία αυτής της κάλυψης. Η δυνατότητα αποταμίευσης για συνταξιοδοτικούς σκοπούς, η προστασία στην αποπληρωμή δανείου, η προστασία των εξαρτημένων μελών της οικογένειας σε περίπτωση απώλειας ζωής του ασφαλισμένου είναι μερικά πλεονεκτήματα τα οποία σε συνδυασμό με τις συμπληρωματικές καλύψεις που μπορούν να επιλεγούν καθώς και η απαλλαγή πληρωμής ασφαλίστρων σε περιπτώσεις ανικανότητας συνθέτουν μία πιο ολοκληρωμένη ασφάλιση.Όμως, Η υψηλή ανεργία σε συνδυασμό με την μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος και η κατάργηση των όποιων φοροαπαλλαγών δημιουργούν αντικίνητρο για το δυνητικό ασφαλισμένο, ο οποίος λειτουργεί με βραχυπρόθεσμο και όχι μακροπρόθεσμο σχεδιασμό.

 Στο ίδιο πλαίσιο, υπάρχει ενδιαφέρον για τα συνταξιοδοτικά προγράμματα, δεδομένης της αβεβαιότητας στο ασφαλιστικό σύστημα;

Προς το παρών η ζήτηση είναι αμελητέα. Πιστεύουμε όπως ότι με την εφαρμογή κατάλληλων κινήτρων από την πολιτεία ο ρόλος της ιδιωτικής ασφάλισης θα επαναπροδιοριστεί από τους καταναλωτές.

 Αναπροσαρμόσατε τα οικονομικά σας πακέτα, λόγω της οικονομικής συγκυρίας;

Αναπροσαρμογές έχουν γίνει, τόσο από πλευράς καλύψεων, αφού ακόμα και στα βασικά πακέτα ουσιαστικές καλύψεις σύμφωνα με τις οικονομικές συγκυρίες έχουν συμπεριληφθεί (όπως για παράδειγμα μία επιδοματική κάλυψη σε περίπτωση ολικής καταστροφής του αυτοκινήτου), όπως και στα ασφάλιστρα.

Το PSI κούρεψε τα περιουσιακά στοιχεία των ασφαλιστικών εταιρειών (το αίτημα για ανακεφαλοποίηση στα πρότυπα των τραπεζών δεν επετεύχθη). Πως μπορεί να αναζωογονηθεί ξανά ο κλάδος;

Μετά την επιτυχή προώθηση των προγραμμάτων αυτοκινήτου, ακολουθεί εντός των επομένων μηνών η παρουσίαση των νέων ολοκληρωμένων προγραμμάτων πυρός, τα οποία και αυτά θα προσφέρουν ουσιαστικές καλύψεις με προσιτά ασφάλιστρα. Στο μεταξύ γίνεται σχεδιασμός νέων προγραμμάτων ζωής και συμπληρωματικών καλύψεων πάνω στην ίδια βάση, αυτή της ισοβιότητας.

MINETTA

(Visited 1 times, 1 visits today)
By