Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ατμομηχανή της ευρωζώνης η Γερμανία

Στη Γερμανία στηρίζονται πλέον οι προσδοκίες για ανάπτυξη στην ευρωζώνη

germany620_061113

Όπως αναφέρεται σε άρθρο στην ιστοσελίδα της Deutsche Welle Η Γερμανία παγιώνει τη θέση της ως ατμομηχανή της ευρωζώνης, καθώς σε αυτήν στηρίζονται οι υψηλές αναπτυξιακές προσδοκίες στην ζώνη του κοινού νομίσματος, αποφαίνεται το ινστιτούτο Ifo του Μονάχου.

Οι προσδοκίες που γεννούν οι οικονομικές προοπτικές στην ευρωζώνη βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών, παρατηρεί το ινστιτούτο Ifo του Μονάχου, σχολιάζοντας τα πορίσματά του για το οικονομικό κλίμα. «Το θετικό αποτέλεσμα προκύπτει κυρίως από τις καλές ειδήσεις που έρχονται από τη Γερμανία, η οποία, ως μεγαλύτερη χώρα της ευρωζώνης έχει μεγάλο βάρος», επισήμανε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του γερμανικού ινστιτούτου Χανς-Βέρνερ Ζιν. Ο γερμανός οικονομολόγος προειδοποιεί παράλληλα ότι «διευρύνθηκε το οικονομικό χάσμα μεταξύ του ευρωπαϊκού Βορρά και του Νότου».

Θετική οικονομική εξέλιξη μόνο σε Γερμανία και Εσθονία

«Το θετικό αποτέλεσμα προκύπτει από τις καλές ειδήσεις που έρχονται από τη Γερμανία», επισήμανε o Χανς-Βέρνερ Ζιν «Το θετικό αποτέλεσμα προκύπτει από τις καλές ειδήσεις που έρχονται από τη Γερμανία», επισήμανε ο Χανς-Βέρνερ Ζιν.

Το βαρόμετρο του Ifo για το τέταρτο τρίμηνο, που κινήθηκε στις 114,7 μονάδες, διαμορφώθηκε για πρώτη φορά από το 2011 σε επίπεδα άνω του μακροπρόθεσμου μέσου όρου του, ωστόσο ο Χανς-Βέρνερ Ζιν αναφερόμενος στην έρευνα του ινστιτούτου προειδοποιεί: «Μολονότι έχει κάπως βελτιωθεί η κατάσταση στην ευρωζώνη, ακόμη χαρακτηρίζεται μη ευνοϊκή». Ο Χανς-Βέρνερ Ζιν αναφέρεται στις απαντήσεις των 285 ειδικών που συμμετείχαν στην έρευνα και οι οποίοι παραπέμπουν στην υψηλή ανεργία, στα δημοσιονομικά ελλείμματα και στη μειωμένη ζήτηση που προκαλούν μεγάλα προβλήματα σε πολλές χώρες της ευρωζώνης.

eurozone620_06113

Όπως υπογραμμίζει, η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Κύπρο δεν άλλαξε σχεδόν καθόλου το καλοκαιρινό τρίμηνο, παραμένοντας σε «επίπεδο κρίσης». Στην Ιρλανδία, τη Σλοβενία και την Ολλανδία σημειώθηκε επιδείνωση των οικονομικών δεικτών. Μικρή βελτίωση σημείωσαν οι αξιολογήσεις για το Βέλγιο, τη Φιλανδία και τη Γαλλία, ωστόσο και αυτές εξακολουθούν να κινούνται στο επίπεδο μιας αδύναμης οικονομικής συγκυρίας. Μόνο για τη Γερμανία και την Εσθονία πιστοποιούν οι ειδικοί μια «ικανοποιητική έως καλή οικονομική κατάσταση», υπογραμμίζει ο Χανς-Βέρνερ Ζιν.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη άνοιξη, η ευρωζώνη κατάφερε με έναν χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης να βγει από την ύφεση, ωστόσο, η οικονομία δεν έχει καταφέρει ακόμη να ανακάμψει αισθητά.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By