Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κάθε μέρα η απόδοση ΦΠΑ

Με όπλο την απευθείας απόδοση του ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις σε ημερήσια βάση, το υπουργείο οικονομικών προσπαθεί να «σκοτώσει» τη φοροδιαφυγή.

wtfΜε την απευθείας απόδοση του ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις – ένα μέτρο πάντως που έχει εξαγγελθεί από όλες τις ηγεσίες του Υπουργείο Οικονομικών τα τελευταία χρόνια – θα επιχειρήσει το οικονομικό επιτελείο να καταφέρει αποφασιστικό χτύπημα κατά της φοροδιαφυγής, τονώνοντας ταυτόχρονα τα έσοδα , τα οποία, όπως δείχνουν και τα έως τώρα στοιχεία του Φεβρουαρίου, συνεχίζουν να υπολείπονται των στόχων.

Η συνταγή βασίζεται – όπως ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης μιλώντας στο ΒΗΜΑ της Κυριακής – στην online διασύνδεση όλων των ταμειακών μηχανών των καταστημάτων με τις τράπεζες και το σύστημα TAXIS. Όταν μια συναλλαγή γίνεται με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα, το Δημόσιο θα κρατά αυτόματα τον ΦΠΑ που αντιστοιχεί στην απόδειξη ή το τιμολόγιο που εκδίδεται.

Όταν, αργότερα, ο επιτηδευματίας θα υποβάλει, ως οφείλει, την περιοδική δήλωση ΦΠΑ , θα του επιστρέφεται μέρος του ποσού ανάλογα με πραγματικές συναλλαγές. Στην περίπτωση τώρα που ο πελάτης πληρώσει με μετρητά και όχι κάρτα, η ταμειακή μηχανή του καταστήματος θα είναι συνδεδεμένη με τον τραπεζικό λογαριασμό της επιχειρήσης και την επόμενη ημέρα θα μεταφέρεται ο ΦΠΑ που αναλογεί. Στην Καραγέωργη Σερβίας θεωρούν ότι με αυτό το σύστημα και άμεσα αποτελέσματα θα υπάρξουν και οι πολίτες δεν θα ταλαιπωρηθούν.

Παράλληλα μελετώνται κίνητρα για την ενθάρρυνση των πολιτών να ζητούν αποδείξεις. Σο πλαίσιο αυτό εξετάζεται να δίνεται η δυνατότητα στον πολίτη να στέλνει μέσω SMS στη βάση δεδομένων του ΥΠΟΙΚ τον αριθμό της απόδειξης που έχει πάρει και στη συνέχεια θα υπάρχει ηλεκτρονική κλήρωση. Αν ο αριθμός του κληρωθεί, τότε το Δημόσιο θα του επιστρέφει μέρος του ποσού ή ακόμη και όλο το ποσό της απόδειξης.

Σημαντικά έσοδα το ΥΠΟΙΚ περιμένει και από τον εντοπισμό των off shore. Ήδη υπάρχει ένας κατάλογος 6.500 τέτοιων εταιρειών και θα ακολουθήσουν έλεγχοι. Σε εξέλιξη βρίσκεται και η φορολόγηση των περίπου 24.700 φορολογουμένων που έβγαλαν από το 2009 μεγάλα ποσά στο εξωτερικό τα οποία είχαν «ξεχάσει» να τα δηλώσουν στις φορολογικές τους δηλώσεις.

Στα επόμενα βήματα των ελεγκτικών αρχών είναι ο εντοπισμός των ανασφάλιστων Ι.Χ. ώστε να πληρωθούν οι αναλογούντες φόροι αλλά και η σύγκριση των πραγματικών δαπανών των φορολογουμένων για να διαπιστωθεί αν συνάδουν με τα εισοδήματα τα οποία δηλώνονται. Όλους τους προηγούμενους μήνες το υπουργείο Οικονομικών συλλέγει στοιχεία από ΔΕΚΟ , εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, φροντιστήρια, ιδιωτικές κλινικές και τράπεζες και σύντομα θα βρίσκεται σε θέση να ολοκληρώσει το «προφίλ δαπανών» κάθε φορολογούμενου. Αυτό θα συγκριθεί με τις φορολογικές δηλώσεις και αν διαπιστωθούν ανακολουθίες, ο φορολογούμενος θα καλείται για συμπληρωματική δήλωση.

 

By