Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Αυστηρό μήνυμα Μπαρόζο στην Ελβετία για τους μετανάστες

«Δεν διαπραγματευόμαστε την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών» τόνισε ο Πρόεδρος της Κομισιόν

baroso1

Οι έντονες αντιδράσεις της ΕΕ στην πρόσφατη απόφαση της Ελβετίας να περιορίσει τη μετανάστευση από χώρες της Ένωση στο εσωτερικό της, συνεχίστηκαν και την Πέμπτη, από τον Ζοσέ Μπαρόζο.

Η Ελβετία είναι αυτή που θα πρέπει να βρει τις λύσεις. Όχι εγώ, ούτε η Επιτροπή» δήλωσε ο επικεφαλής της Κομισιόν στους δημοσιογράφους την Πέμπτη.

«Υπάρχουν ήδη επαφές» μεταξύ των Βρυξελλών και των ελβετικών αρχών, όμως «δεν πρέπει να αυταπατόμαστε: δεν θα διαπραγματευτούμε όσον αφορά την αρχή της ελεύθερης μετακίνησης των πολιτών» υπογράμμισε.

Ο Ζοζέ Μπαρόζο σημείωσε ότι έλαβε υπόψη του την απόφαση που έλαβε την Τετάρτη η ελβετική κυβέρνηση να παρουσιάσει ως τα τέλη Ιουνίου ένα σχέδιο εφαρμογής των διατάξεων που προβλέπονται στο δημοψήφισμα που διεξήχθη την Κυριακή, και να ακολουθήσει νομοσχέδιο έως το τέλος του 2014.

«Σεβόμαστε» την απόφαση του δημοψηφίσματος, όμως «προκαλεί σοβαρά προβλήματα, κυρίως στην Ελβετία» επισήμανε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Προσφέρουμε στην Ελβετία μια ειδική κατάσταση. Η Ελβετία έχει πρόσβαση χωρίς περιορισμούς στην εσωτερική μας αγορά. Οι Ελβετοί μπορούν να εγκαθίστανται όπου θέλουν στην Ευρώπη», πρόσθεσε ο Μπαρόζο. «Δεν είναι δίκαιο η Ευρώπη να προσφέρει αυτές τις συνθήκες και η Ελβετία όχι» σημείωσε, υπενθυμίζοντας ότι η ΕΕ είναι «η πρώτη εμπορική εταίρος της Ελβετίας».

Πηγή: ΑΜΠΕ

By