Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Άμποτ: νίκη κατά κράτος

Συντηρητικός ο νέος πρωθυπουργός της Αυστραλίας

kalpesΟι δημοσκοπήσεις έξω από τις κάλπες (έξιτ πολς) υποδηλώνουν συντριπτική νίκη της συντηρητικής συμμαχίας υπό τον Τόνι Άμποτ έναντι του απερχόμενου πρωθυπουργού Κέβιν Ρουντ και των Εργατικών στις σημερινές βουλευτικές εκλογές στην Αυστραλία.

Η έρευνα του Sky News/Newspoll δείχνει μία αποφασιστική στροφή του εκλογικού σώματος υπέρ του Άμποτ, που ενδεχομένως να του δίνει έως και 97 έδρες από τις 150 της Βουλής των Αντιπροσώπων, με τους Εργατικούς να πέφτουν στις 51 έδρες.

Ο Άμποτ που, κάποτε είχε χαρακτηρισθεί «μη εκλέξιμος» από τους ίδιους τους κύκλους του συντηρητικού κόμματος, προέτρεψε τους ψηφοφόρους να του δώσουν την πλειοψηφία τόσο στην Κάτω Βουλή, όσο και στη Γερουσία.

Το εκλογικό σύστημα της Αυστραλίας, με σταυρό προτίμησης, ευνοεί την ανάδειξη ανεξαρτήτων υποψηφίων και αντιπροσώπων από τα μικρότερα και τα μειονοτικά κόμματα στη Γερουσία.

Σε περίπτωση που ο ίδιος σχηματίσει κυβέρνηση, αλλά το νομοθετικό του έργο πέπρωται να συναντά προσκόμματα στη Γερουσία, ο Άμποτ έχει υποσχεθεί πως θα προκηρύξει νέες εκλογές το ερχόμενο έτος ώστε να διεκδικήσει την πλειοψηφία και στα δύο Σώματα.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By