Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024

Αυτές οι επενδύσεις είναι vintage!

 Κάποιοι πουλάνε και κάποιοι άλλοι αγοράζουν το εμπόρευμα μιας… άλλης εποχής

kentriki

Της Λητώς Μησιακούλη

litomissiakouli@thepaper.gr

Αυτός είναι ο Benjamin. Είναι λιγάκι ανήσυχος για το μέλλον του…

Με αυτά τα λόγια είχε προμοτάρει την ταινία «The Graduate» με τον Ντάστιν Χόφμαν από την Embassy Pictures το 1968 σε ένα πόστερ που είχε τραβήξει χιλιάδες βλέμματα. Το ίδιο πόστερ πουλήθηκε πριν από λίγες ημέρες στο Λονδίνο για 437 λίρες.

Αξίζει τελικά να επενδύσει κανείς σε ρετρό αφίσες; Οι art dealers συμβουλεύουν: «Φυσικά και είναι προτιμότερο να τοποθετήσει κανείς τα χρήματά του σε ένα αυθεντικό vintage poster παρά σε μια καλή αντιγραφή ενός γνωστού πίνακα». Και έχουν δίκιο. Οι παλιές αφίσες άλλωστε, αποτελούσαν συνήθως αναφορές σε ταινίες του Χόλυγουντ και αστέρες του κινηματογράφου, πραγματικά έργα τέχνης εφόσον επρόκειτο για καθαρή ζωγραφική τις περισσότερες φορές.

Στο πρόσφατο sale με τίτλο «Entertainment Memorabilia» που διοργάνωσε ο οίκος Bonhams στο Λονδίνο, πουλήθηκαν αρκετά posters ανεβάζοντας τη ζήτηση για μια… περιθωριοποιημένη κατηγορία στο παγκόσμιο art market.

Στα top lots βρέθηκε η αφίσα για την ταινία «Dr.No»  (James Bond) που είχε σχεδιάσει ο David Chasman το 1972 και στην οποία κυριαρχεί ο Σον Κόνερυ. Πουλήθηκε για 5.250 λίρες.

james

Το poster για την ταινία του ’60 «Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι» με την θρυλική Elisabeth Taylor πουλήθηκε για 625 λίρες.

suddenly last summer

Η αφίσα για την ταινία του Χίτσκοκ «Vertigo» παραγωγής 1958 από την Paramount Pictures αγοράστηκε για 438 λίρες.

foto2

Για 562 λίρες αγοράστηκε η αφίσα του 1973 για την ταινία «Live and let Die» όπου James Bond είναι ο Roger Moore.

foto3

Φιλοτεχνημένη από τον Guy Pellaert, η vintage αφίσα για την ταινία «Ο ταξιτζής» (Columbia Pictures, 1976) πουλήθηκε για 475 λίρες.

taxi

(Visited 1 times, 1 visits today)
By