Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Αυτοί είναι οι δημοφιλέστεροι τουριστικοί προορισμοί

Στην 17η θέση η Ελλάδα

tourismos akropoliΗ Γαλλία αναδεικνύεται σε παγκόσμια τουριστική «Μέκκα», σύμφωνα με πρόσφατα έρευνα του Οργανισμού Παγκόσμιου Τουρισμού του ΟΗΕ.  Οπως δείχνουν τα στοιχεία η Γαλλία προσέλκυσε πέρυσι 83 εκατ. επισκέπτες, περισσότερους και από τον πληθυσμό της που ανέρχεται σε 66 εκατ. ανθρώπους.

Στη δεύτερη θέση έρχονται οι ΗΠΑ, με 16 εκατ. λιγότερους τουρίστες από τη Γαλλία ενώ μέσα στους τοπ 5 προορισμούς βρίσκονται η Κίνα, η Ισπανία και η Ιταλία.

Ωστόσο η Γαλλία αν και «πρωταθλήτρια» σε αριθμό τουριστών, φαίνεται να αντιμετωπίζει πρόβλημα στο να αποσπάσει τα χρήματα όσων επισκέπτονται το έδαφός της.

Ο τουρισμός αντιπροσωπεύει το 7% του ΑΕΠ της χώρας, περισσότερο απ΄ότι συνεισφέρει στη γαλλική οικονομία η αυτοκινητοβιομηχανία. Ωστόσο τα χρήματα που ξοδεύει ο μέσος τουρίστας στη Γαλλία (646 δολάρια) είναι πολύ λιγότερα απ” όσα σπαταλούν σε άλλες χώρες της λίστας των τοπ τουριστικών προορισμών.

Υπό αυτό το πρίσμα, πρώτο στη λίστα έρχεται το Μακάο, γνωστό για τα καζίνο του, όπου η μέση δαπάνη ανά τουρίστα υπολογίζεται στο αστρονομικό ποσό των 3.213 δολαρίων. Ακολουθούν οι ΗΠΑ όπου οι τουρίστες ξοδεύουν κατά μέσο όρο 1.884 δολάρια. Στην τρίτη θέση είναι το Χονγκ Κονγκ (1.348 δολάρια). Έπεται η Ταϊλάνδη (1.343 δολάρια) και στην πέμπτη θέση βρίσκεται η Γερμανία (1.253 δολάρια).

Τί δείχνουν τα στοιχεία για την Ελλάδα

Τη χώρα μας επισκέφτηκαν το 2012 περίπου 15,5 εκατ. τουρίστες φέρνοντάς την στην 17η θέση στην παγκόσμια λίστα, πολύ πιο κάτω από την Τουρκία (35,7 εκατ. τουρίστες), τη Μαλαισία (25 εκατ. ) και την Ουκρανία (23 εκατ. τουρίστες). Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ το 2012, οι τουρίστες που βρέθηκαν στην Ελλάδα ξόδεψαν συνολικά 12,9 δισ. δολάρια (φέρνοντας τη χώρα στην 6η θέση παγκοσμίως). Ποσό που αντιστοιχεί σε κατά κεφαλήν δαπάνη 832 δολαρίων κατά μέσο όρο (11η στην κατάταξη).

Εκτός από την χαμηλή κατάταξη της χώρας μας στη λίστα με τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως, η ελληνική πρωτεύουσα δεν βρίσκεται καν μέσα στη λίστα με τις 20 δημοφιλέστερες πόλεις προορισμού σύμφωνα με τα στοιχεία άλλης έρευνας από την Mastercard.

Πρώτη στη σχετική λίστα φιγουράρει η Μπανγκόκ με 15,98 εκατ. διανυκτερεύσεις, ακολουθεί από κοντά το Λονδίνο (15,96 εκατ.), το Παρίσι (13,92 εκατ. διανυκτερεύσεις), η Σιγκαπούρη (11,75 εκατ.) και στην πέμπτη θέση βρίσκεται η Νέα Υόρκη (11,52 διανυκτερεύσεις).

(Visited 1 times, 1 visits today)
By