Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Αυτοδυναμία της… αποχής στην Τσεχία

Περίπου το 80% αγγίζει το ποσοστό αυτών που δεν ψήφισαν, σύμφωνα με τα τοπικά media

4768437502_9caa0cc273_b-636x310

Ως πρωταγωνιστής των ευρωεκλογών στην Τσεχία φαίνεται να αναδεικνύεται η αποχή, καθώς σύμφωνα με τα exit polls το εν λόγω ποσοστό προσεγγίζει το 80% όπως μεταδίδει το ειδησιογραφικό πρακτορείο CTK.

Σχετικά με το αποτέλεσμα, το δεξιό TOP 09 συγκεντρώνει ποσοστό 18% και προηγείται κατά μία μονάδα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (CSSD) του πρωθυπουργού Μπόχουσλαβ Σομπότκα ενώ το κεντρώο, λαϊκιστικό κόμμα ANO του υπουργού Οικονομικών Αντρέι Μπάμπις ακολουθεί στην τρίτη θέση με 15,5%.

Και τα τρία αυτά κόμματα έχουν φιλοευρωπαϊκές θέσεις. Το αντιμεταναστευτικό κίνημα Usvit (Αυγή) υποχωρεί στο 2%, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση.

Άλλα τρία κόμματα, το κομμουνιστικό KSCM, το χριστανοδημοκρατικό KDU-CSL και το δεξιό ODS ξεπερνούν κατά τα φαινόμενα το όριο του 5% που απαιτείται προκειμένου να εκλέξουν ευρωβουλευτές.

«Περίπου ένας στους πέντε» εκλογείς ψήφισε χθες και σήμερα, γράφει το πρακτορείο CTK που βασίζει την εκτίμησή του στις πληροφορίες των ανταποκριτών του απ” όλη τη χώρα. Στις προηγούμενες ευρωεκλογές, το 2004 και το 2009, το ποσοστό συμμετοχής έφτασε το 28%.

By