Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Αυτός είναι ο Μίκης Θεοδωράκης στα Δεκεμβριάνα; (φωτό)

Περάσαν 70 χρόνια από τα αιματηρά γεγονότα στην πλατεία Συντάγματος…

Mikhs

Σαν σήμερα το 1944 η Αθήνα σειόταν από τις διαδηλώσεις των πολιτών που συμμετείχαν στην κηδεία των δεκάδων νεκρών πολιτών από τα πυρά της ασφάλειας και του στρατού που είχαν σκοτώσει δεκάδες την 3η Δεκεμβρίου.

Τότε, περίπου 350.00ο Αθηναίοι είχαν ξεσηκωθεί κατά της διαταγής του Βρετανού στρατιωτικού, Σκόμπι, για πλήρη αφοπλισμό των ενόπλων.

Λόγω της ημέρας, το γύρο του διαδικτύου σε διάφορα blogs κάνει μια φωτογραφία που απεικονίζει ένα άντρα ο οποίος φέρεται να είναι ο Μίκης Θεοδωράκης, που απεικονίζεται αριστερά κρατώντας μια ελληνική σημαία.

Αν και δεν είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε το αν ο εικονιζόμενος είναι όντως ο μεγάλος συνθέτης, πρέπει να αναφερθεί ωστόσο πως ο Θεοδωράκης από το 1943 ήταν εφεδρικό μέλος του ΕΛΑΣ (στρατιωτικός βραχίονας του Ε.Α.Μ) και πως κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου (1946 – 1949) συνελήφθη και εξορίστηκε στην Ικαρία και στη Μακρόνησο.

Ιστορία

Ο όρος Δεκεμβριανά αναφέρεται σε μία σειρά ένοπλων συγκρούσεων που έλαβαν χώρα στην Αθήνα το Δεκέμβριο 1944 – Ιανουάριο 1945, ανάμεσα στις δυνάμεις αριστερών οργανώσεων (ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΚΚΕ) και τις Βρετανικές και Κυβερνητικές δυνάμεις που ανήκαν στο υπόλοιπο πολιτικό φάσμα, από την σοσιαλδημοκρατία (όπως ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου ηγέτης του «Δημοκρατικού Σοσιαλιστικού Κόμματος») έως τα τάγματα ασφαλείας.

Η έναρξή τους, στις 3 Δεκεμβρίου του 1944, σηματοδοτείται από τους πυροβολισμούς των Κυβερνητικών και Αγγλικών δυνάμεων μπροστά στο μνημείο του άγνωστου στρατιώτη ενάντια στη διαδήλωση του ΕΑΜ που είχε οργανωθεί ως απάντηση στο τελεσίγραφο της κυβέρνησης εθνικής ενώσεως (1-12-1944) για τον αφοπλισμό όλων των αντάρτικων ομάδων, με αποτέλεσμα το θάνατο 28 διαδηλωτών και τον τραυματισμό άλλων 148. Παράλληλα ο στρατηγός Σκόμπυ προέβη σε διάγγελμα.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By