Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Αυτό είναι είδηση…νοικιάστηκαν 2 καταστήματα στο Κολωνάκι

Σε προνομιακά πόστα και με δραστηριότητα στον κλάδο της εστίασης

enoikiastirio

Του Αντώνη Τάντουλου


Αυτό είναι είδηση… και τουλάχιστον για όσους κυκλοφορούν στην Πλατεία Κολωνακίου είτε λόγω δουλειάς είτε λόγω «ψώνιου», αποτελεί ίσως την πρώτη αναλαμπή της αγοράς μετά από πολλούς μήνες. Την τελευταία εβδομάδα λοιπόν κατέβηκε το «Ενοικιάζεται» και ανέβηκε το «Ενοικιάσθηκε» σε δύο προνομιακής θέσεως καταστήματα της πλατείας Κολωνακίου. Το ένα βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο καφέ «Da Capo» και ήταν κενό για πάνω από δυο χρόνια, ενώ το άλλο είναι το κατάστημα που στέγαζε την πρώην Marfin Bank στις αρχές της Τσακάλωφ.

Αναμφισβήτητα πρόκειται για μια εξέλιξη που μπορεί να θεωρηθεί ως σημαδιακή δεδομένου ότι η εμπορική αγορά του Κέντρου-όπως και οι υπόλοιπες φυσικά-γνωρίζουν πως βρίσκονται ένα βήμα πριν από το τελευταίο τους όριο αντοχής.

Από την άλλη ωστόσο αν δει κανείς τις λεπτομέρειες των γεγονότων δεν θα δυσκολευτεί να καταλάβει πως ναι μεν έχουμε να κάνουμε με νέες επενδύσεις και μάλιστα σε μια εξαιρετικά προβληματική εμπορική ζώνη, πρόκειται όμως και στις δυο περιπτώσεις για επιχειρήσεις εστίασης ή αλλιώς για καταστήματα που απευθύνονται στο στομάχι των καταναλωτών.

Ειδικότερα το πρώτο κατάστημα δραστηριοποιείται στον κλάδο των ζαχαροπλαστείων σε μια βέβαια μοντέρνα έκδοση, ενώ το δεύτερο και μεγαλύτερο πρόκειται να γίνει αυτό που στην αργκό της αγοράς ονομάζεται «μακαρονάδικο», ή αλλιώς προσιτό ως προς τις τιμές του ιταλικό εστιατόριο.

Όσον αφορά τώρα στο ερώτημα για το πόσο νοικιάστηκαν τα δυο καταστήματα, πολλές λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές στην πλατεία, ακούγεται πάντως πως για το κατάστημα δίπλα στο Da Capo (το μικρότερο δηλαδή) το ενοίκιο κυμαίνεται στα 5 χιλ. ευρώ μηνιαίος (αλλά αυτό βέβαια αποτελεί μόνο φήμη και τίποτα περισσότερο).

Όπως κατά τις φήμες, το τελευταίο μίσθωμα που κατέβαλε ο προηγούμενος ενοικιαστής πριν αποχωρήσει ήταν της τάξεως των 17 χιλ. ευρώ, ενώ οι παλαιότεροι έλεγαν πως κάποτε το νοίκι στο συγκεκριμένο μαγαζί είχε φτάσει ακόμη και τα 40 χιλ. ευρώ (πάντα με την επισήμανση πως το ρεπορτάζ βασίζεται σε ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες της αγοράς).

Καλές δουλειές λοιπόν με την επισήμανση πως σύμφωνα με ανθρώπους του χώρου της εστίασης, ο κλάδος είναι μεν σε φάση ανάπτυξης με χιλιάδες καταστήματα να έχουν ανοίξει τους τελευταίους μήνες στην Αθήνα, υπάρχει ωστόσο και το ζήτημα της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών που συνεχώς συρρικνώνεται.

Με ορισμένους μάλιστα να μιλούν για μια εν δυνάμει «φούσκα της εστίασης» ενώ σημειώνουν πως ήδη μια γνωστή όσο και νέα αλυσίδα που δραστηριοποιήθηκε στο παγωμένο γιαούρτι, έχει αρχίσει να αποεπενδύεται….

By