Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

«Αφήνουμε πίσω μας την κρίση» τόνισε ο Σαμαράς

«Θέλουμε να δώσουμε μήνυμα ελπίδας σε όλη την Ευρώπη» ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός

proedreia2

Λίγο μετά τις 12:30, προσγειώθηκε στον διάδρομο του διεθνούς αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας το αεροσκάφος, που μεταφέρει τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, προκειμένου να συμμετάσχουν στην τελετή ανάληψης της Προεδρίας της ΕΕ, από την Ελλάδα.

Με την επίσημη υποδοχή του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και του Κολεγίου των Επιτρόπων, από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, άρχισε, στη 1 το μεσημέρι, στο Ζάππειο Μέγαρο η επίσημη τελετή έναρξης της ελληνικής Προεδρίας. Μετά το πέρας της τελετής, οι ηγέτες έβγαλαν την καθιερωμένη οικογενειακή φωτογραφία.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η κατ” ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ αργότερα έγινε και η κοινή συνέντευξη Τύπου.

Ο Αντώνης Σαμαράς , στις δηλώσεις του, τόνισε ότι η Ελλάδα αφήνει πίσω της την κρίση του 2014, και ανέφερε ακόμα πως η ελληνική Προεδρία θα επιδιώξει την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης, την εμβάθυνση της Ευρωζώνης, τη διαχείριση της μετανάστευσης, τη θωράκιση της εσωτερικής και της εξωτερικής ασφάλειας.

Ο έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε επιγραμματικά τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας: αντιμετώπιση της ανεργίας, οικονομική ανάκαμψη, θωράκιση της κοινωνικής συνοχής, κατοχύρωση της ευρωπαϊκής εσωτερικής και εξωτερικής ασφάλειας, εμβάθυνση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης για την αντιμετώπιση των κατασκευαστικών ελλειμμάτων που ανέδειξε η κρίση, με σκοπό να διασφαλιστεί πλήρως το ευρώ.

Είπε ακόμη πως στόχοι είναι η δημοκρατική νομιμοποίηση και αλληλεγγύη ώστε να ενισχυθεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος και η ανάπτυξη των θαλάσσιων πολιτικών.

«Τώρα η Ελλάδα έχει σταθεί στα πόδια της και η Ευρώπη ξέρει καλά το δρόμο της. Κοιτάξτε πού βρισκόμαστε σήμερα» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι πάνω στην επιτυχία των ευρωπαίκού εγχειρήματος έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους όχι μόνο οι λαοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και άλλοι λαοί.

«Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι σίγουρα η μεγάλη ελπίδα, κάτι που υπήρξε άπιαστο όνειρο για γενιές Ευρωπαίων» ανέφερε και συμπλήρωσε ότι η Ευρώπη δίνει ελπίδα και γνώση στα νέα παιδιά πως όταν είναι ενωμένη μπορεί να λύνει τα προβλήματά της.

Σε ερώτηση του ανταποκριτή των Financial Times για το ενδεχόμενο εκλογών, ο πρωθυπουργός απάντησε πως «εθνικές εκλογές θα γίνουν το 2016, με την εξάντληση της τετραετίας».

Από την πλευρά του, ο Ζοζέ Μπαρόσο δήλωσε πως «το 2013 είχα πει ότι θα είναι το έτος που η ευρωπαϊκή οικονομία θα έκανε μία στροφή και όντως ήταν μία χρονιά αλλαγής αντιλήψεων για την ευρωπαϊκή οικονομία. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός που διάφοροι έκαναν προβλέψεις ότι η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ και η Ευρώπη θα καταρρεύσει. Το γεγονός ότι είμαστε εδώ δείχνει ότι αυτές οι προβλέψεις ήταν λάθος. Η υπαρξιακή κρίση του ευρώ όπως είχα πει είναι πίσω μας. Βγαίνουμε από την ύφεση, πιστεύω ότι η Ελλάδα εφέτος θα βγει από την κρίση.

Η Ιρλανδία ήταν η πρώτη χώρα που βγήκε από την κρίση. Τα προγράμματα αποδίδουν. Στόχος τους ήταν να αποφευχθεί η άτακτη χρεοκοπία και οι χώρες να μπορούν να σταθούν στα πόδια τους και να μην βασίζονται στην αλληλεγγύη των άλλων χωρών.

Για την Ελλάδα υπάρχει μια αντίληψη που δεν είναι σωστή. Η Ελλάδα αναμένεται να βγει από την κρίση το 2014 και αυτό ενισχύει την εμπιστοσύνη των υπολοίπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Σε μία χώρα,όπως η Ελλάδα, υπάρχουν δυσκολίες και ξέρουμε ότι αυτά που βλέπουμε δε γίνονται άμεσα αντιληπτά από τον απλό πολίτη. Θέλουμε να αποτίσουμε φόρο τιμής στους Έλληνες πολίτες, τις θυσίες που κατέβαλαν, για το θάρρος και τις προσπάθειές τους» σημείωσε ο επικεφαλής της Κομισιόν.

Θα ακολουθήσει γεύμα των Επιτρόπων με το ελληνικό υπουργικό συμβούλιο και στη συνέχεια κοινή συνάντηση των επισήμων.

Τα μέτρα ασφαλείας είναι αυστηρά, ενώ στο Ζάππειο Μέγαρο έχει διαμορφωθεί ειδική αίθουσα Τύπου για να καλύψει τις ανάγκες των ελληνικών ΜΜΕ, αλλά και των περίπου 65 ξένων ανταποκριτών με ειδίκευση στα ευρωπαϊκά θέματα.

Στους ξένους ανταποκριτές έδωσαν ήδη συνεντεύξεις οι υπουργοί Οικονομικών και Εξωτερικών, προκειμένου να ενημερώσουν για τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας.

Οι αστυνομικές αρχές έχουν κλείσει τους σταθμούς του Μετρό σε Σύνταγμα και Μέγαρο Μουσικής.

Διαβάστε επίσης:  Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθήνα

(Visited 1 times, 1 visits today)
By