Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αφγανιστάν: Αντίθετο στην ανταλλαγή Αμερικανού αιχμαλώτου με μαχητές Ταλιμπάν

Οι απελευθερώσεις και από τις δύο πλευρές πραγματοποιήθηκαν ύστερα από διαπραγματεύσεις με τη διαμεσολάβηση του Κατάρ

Taliban spokesman Zabiullah Mujahid

Την αντίθεσή της στην απελευθέρωση πέντε μαχητών Ταλιμπάν από το στρατόπεδο κράτησης στο Γκουαντάναμο μέσα στο περασμένο σαββατοκύριακο εξέφρασε σήμερα η αφγανική κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι η μεταφορά τους στο Κατάρ αντιτίθεται στο διεθνές δίκαιο.

Η αμερικανική κυβέρνηση απελευθέρωσε το Σάββατο πέντε υψηλόβαθμα μέλη στην ιεραρχία των Ταλιμπάν ύστερα από 13 χρόνια κράτησής τους με αντάλλαγμα την απελευθέρωση του Αμερικανού λοχία Μπόου Μπέργκνταλ, ο οποίος είχε συλληφθεί από τους Ταλιμπάν τον Ιούνιο του 2009.

«Αν η κυβέρνηση των ΗΠΑ παρέδωσε Αφγανούς πολίτες στο Κατάρ με στόχο τον περιορισμό της ελευθερίας τους, αυτό είναι σαφώς αντίθετο στο διεθνές δίκαιο», ανέφερε το αφγανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι έχει πολλές φορές ζητήσει την απελευθέρωση Αφγανών πολιτών που κρατούνται στο Γκουαντάναμο και το έχει θέσει ως προϋπόθεση για την υπογραφή του συμφώνου ασφαλείας με τις ΗΠΑ.

Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Κατάρ θα έπρεπε να τους έχουν απελευθερώσει «χωρίς όρους».

Οι απελευθερώσεις και από τις δύο πλευρές πραγματοποιήθηκαν ύστερα από διαπραγματεύσεις με τη διαμεσολάβηση του Κατάρ, αναφέρει προηγούμενη ανακοίνωση των Ταλιμπάν και προσθέτει ότι οι Ταλιμπάν που απελευθερώθηκαν θα παραμείνουν στο Κατάρ με τις οικογένειές τους. Ο ηγέτης των Ταλιμπάν, ο μουλάς Ομάρ, χαρακτήρισε θρίαμβο την ανταλλαγή.

Εν μέσω επικρίσεων από πολιτικούς του αντιπάλους, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τσακ Χέιγκελ υπερασπίστηκε χθες Κυριακή την ανταλλαγή λέγοντας ότι κινδύνευε η ζωή του Αμερικανού λοχία.

Διαβάστε επίσης: «Νίκη» των Ταλιμπάν η απελευθέρωση των κρατουμένων του Γκουαντάναμο

By