Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Αφρική: Ηγέτιδα δύναμη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Ραγδαία αύξηση της τάξεως του 20.500% μέσα σε ένα χρόνο κατέγραψε η Νότιος Αφρική στον τομέα της καθαρής ενέργειας.

solar energyΠρωταθλήτρια  στις προσπάθειες μετάβασης στην καθαρή ενέργεια αναδεικνύεται η Νότια Αφρική, αφού τα αποτελέσματα νέας έκθεσης της ΜΚΟ Pew Charitable Trusts, καταδεικνύει ότι η χώρα αποτελεί πλέον ακρογωνιαίο λίθο ανάπτυξης στον τομέα της καθαρής ενέργειας για ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο. Μεταξύ 2011 και 2012 οι επενδύσεις της σημείωσαν αύξηση της τάξεως του 20.500%, Οι συντάκτες της έκθεσης υποστηρίζουν ότι η χώρα έρχεται πλέον ένατη στη λίστα των ιδανικότερων προορισμών για επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μεταξύ των G20, ενώ το 2011 ήταν τελευταία.

Η Νότια Αφρική, έπειτα από μεγάλες καθυστερήσεις στην έναρξη εθνικών προγραμμάτων καθαρής ενέργειας σημείωσε εκρηκτική ανάπτυξη μέσα στο 2012 σημειώνει η έκθεση της Pew και συμπληρώνει πως ο ηλιακός της κλάδος προσέλκυσε επενδύσεις αξίας 4,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων ή το 80% των συνολικών επενδύσεων στην καθαρή ενέργεια. Ενώ επιπλέον 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια διοχετεύθηκαν στον αιολικό κλάδο της χώρας. Η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί μέσα στα επόμενα χρόνια χάρη στην εφαρμογή εντατικού προγράμματος διαγωνισμών, στο πλαίσιο του οποίου έχουν ήδη ανατεθεί σχεδόν 30 έργα.

Στην πρώτη θέση της λίστας παραμένει η Κίνα, με επενδύσεις ύψους άνω των 65 δις. μέσα σε ένα χρόνο, ποσό που αντιστοιχεί στο 30% των επενδύσεων στις ΑΠΕ σε όλα τα κράτη του G20. Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς της αγγίζει πλέον τα 152GW, η μεγαλύτερη στον κόσμο. Στον αντίποδα πάντως αν και πρώτη στη λίστα των ΑΠΕ, παραμένει και ο υπ’ αριθμόν ένα ρυπαντής παγκοσμίως.

Σε επίπεδο επενδύσεων, ακολουθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γερμανία, σύμφωνα με την έκθεση της Pew στην οποία μεταξύ άλλων σημειώνεται ότι, ενώ οι επενδύσεις στις ΑΠΕ παγκοσμίως μειώθηκαν το περασμένο έτος, αυτό δεν αναιρεί τη συνολική τάση ανάπτυξης. «Χώρες με ισχυρές πολιτικές προσελκύουν επιτυχώς επενδύσεις», σημείωσε η Φίλις Κατίνο, επικεφαλής του τμήματος καθαρής ενέργειας.

Πάντως τα στοιχεία  της έκθεσης δείχνουν ότι σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική, οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά 22% πέρυσι, ενώ αντίστοιχη μείωση παρατηρήθηκε και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

By