Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Αύξηση στο βασικό μισθό ζητούν οι εργαζόμενοι στις βιομηχανικές χώρες

Η πλειοψηφία των εργαζομένων θεωρεί ότι το οικονομικό σύστημα των χωρών τους ευνοεί τους πλούσιους και τάσσεται υπέρ ενός πιο δίκαιου καταμερισμού

ergazomenoi

πιφυλακτικότητα για την ικανότητα των εθνικών κυβερνήσεων να διασφαλίσουν τα εισοδήματα και τις θέσεις εργασίας, διατυπώνει η πλειοψηφία των εργαζομένων σε 14 βιομηχανικές χώρες σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας, που παρουσιάζεται στο πλαίσιο των εργασιών του τρίτου συνεδρίου της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας (ITUC), το οποίο διεξάγεται αυτές τις ημέρες στο Βερολίνο.

Η έρευνα έγινε από τις 8 – 19 Ιανουαρίου 2014, σε δείγμα 14.006 εργαζομένων, σε Αυστραλία, Βέλγιο, Βραζιλία, Καναδά, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία, Ινδία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ρωσία, Νότια Αφρική, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες.

Το 78% των ερωτηθέντων, υποστήριξε ότι το οικονομικό σύστημα ευνοεί τους πλούσιους και τάχθηκε υπέρ ενός πιο δίκαιου καταμερισμού.

ergazomenoi600_141113

 

Το 68%, ότι η κυβέρνηση της χώρας του ασκεί λάθος πολιτική για την αντιμετώπιση της ανεργίας, ενώ πάνω από το 50% χαρακτήρισε κακή την οικονομική του κατάσταση.

Η έρευνα έδειξε επίσης αυξημένη αβεβαιότητα σχετικά με την απειλή της ανεργίας, και την διασφάλιση του οικογενειακού εισοδήματος.

Συγκεκριμένα, ο ένας στους δύο δηλώνει, ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την αύξηση του κόστους διαβίωσης, ενώ οι επτά στους δέκα αναφέρουν ότι το εισόδημά τους δεν είναι αντίστοιχο με το κόστος ζωής .

Σε ότι αφορά το ύψος των μισθών, 79% εκτιμά, ότι ο κατώτατος μισθός δεν είναι αρκετός για να διασφαλίσει μια αξιοπρεπή διαβίωση, το 82% ότι οι αμοιβές τους έχουν μειωθεί κάτω από το κόστος ζωής ή παρέμειναν στάσιμες, ενώ το 88% ζητά την αύξηση του κατώτατου μισθού σε όλο τον κόσμο.

Σχετικά με την ανεργία, o ένας στους δύο από τους ερωτηθέντες, έχουν προσωπική ή οικογενειακή εμπειρία της ανεργίας, ενώ το 41% εκτιμά ότι η εργασία τους θα γίνει περισσότερο επισφαλής μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

ergazomenoi

Τέλος, ο ένας στους δύο πιστεύει, ότι η επόμενη γενιά θα βρίσκει αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας.

Στο συνέδριο λαμβάνουν μέρος, 1500 συνδικαλιστές από όλο τον κόσμο μεταξύ των οποίων αντιπροσωπεία της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ) με επικεφαλής τον πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Γιάννη Παναγόπουλο.

Η Διεθνής Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία εκπροσωπεί 325 εθνικά συνδικάτα και συνολικά 176.000.000 εργαζόμενους.

By